Više od 55 miliona KM duga
0

Toplane isključile grijanje za blizu hiljadu Sarajlija

Piše: A. Karadža
KJKP Toplane Sarajevo već treći mjesec provode aktivnosti na isključenju korisnika centralnog grijanja koji imaju dugovanja prema ovom preduzeću. Do sada je isključeno 850 korisnika centralnog grijanja sa jednocjevnog sistema, saopćeno je iz Toplana za Sarajevo-x.com

Aktivnosti na isključenju korisnika centralnog grijanja sa dvocijevnog sistema će početi nakon isključenja korisnika centralnog grijanja sa dugovanjem na jednocijevnom sistemu.

Ukupna potraživanja KJKP Toplane Sarajevo prema korisnicima centralnog grijanja na dan 30.11.2009.godine iznose 55.739.075 KM za stambeni prostor i 5.185.000 maraka za poslovni prostor, saznajemo iz ovog preduzeća.

Toplane svoja potraživanja naplaćuju redovnim putem, zaključenjem vansudske nagodbe i kroz redovne sudske postupke. Na Općinskom sudu u Sarajevu je trenutno aktivno 168.047 prijedloga za izvršenje protiv korisnika centralnog grijanja za stambeni prostor i 4.276 prijedloga za izvršenje protiv korisnika centralnog grijanja za poslovni prostor.

Posljedica dugova građana prema Toplanama je dug ovog preduzeća prema isporučiocu osnovnog energenta, KJKP Sarajevo gas koji iznosi više od 55 miliona maraka.

Kako su istakli u Toplanama Sarajevo, osnovni razlozi zbog kojih posluju sa gubitkom su neadekvatan tarifni sistem za gas i toplotnu energiju, previsoka cijena prirodnog gasa koju ne prati cijena centralnog grijanja, to jest neekonomska cijena centralnog grijanja i nemogućnost naplate potraživanja.