BiH
157

Topić: Papa Franjo nam je pokazao da smo jedno u svim našim različitostima

Piše: E. F.
Papa Franjo (Foto: Nedim Grabovica)
Papa Franjo (Foto: Nedim Grabovica)
Mir i zajedništvo u miru najvažnija je sadržina poruka koje je jučer papa Franjo uputio u našoj zemlji. Njegove inspirativne riječi tokom jučerašnjeg divnog dana u Sarajevu probudile su duh multietičnosti u našoj zemlji.

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, kazao je za Klix.ba da je posjetom pape Franje naša zemlja postala centar svijeta. Ocjena je to i mnogih koji su imali priliku biti u glavnom gradu BiH i vidjeti vrhovnog poglavara Katoličke crkve. Procjenjuje se da je Svetog Oca u Sarajevu dočekalo oko 100.000 ljudi.

Kako ističu analitičari, papa Franjo je u samo jednom danu u BiH ujedinio sve narode bez obzira na vjeru i naciju i sve generacije u jednom veoma važnom projektu, projektu mira i izgradnje bolje, zajedničke budućnosti.

Topića izuzetno raduje činjenica da je jučer u Sarajevu vladalo posebno ozračje te da je cijeli događaj prošao bez ijednog incidenta.

"Zahvaljujem svim državnim institucijama, policijskim agencijama koje su radile na obezbjeđenju, medijima ali i građanima jer mnogi ljudi su zatvorili dućane taj dan, mnogi nisu mogli izaći iz stanova. Svi su bili strpljivi dobro raspoloženi, svi su dali svoj doprinos. Hvala im na tome", istakao je Topić.

Kako ističu analitičari, papa Franjo je u samo jednom danu ujedinio sve narode bez obzira na vjeru i naciju i sve generacije u jednom veoma važnom projektu, projektu mira i izgradnje bolje, zajedničke budućnosti.

Njegove snažne poruke, kaže Topić, koje su prihvatljive kako katolicima tako i pripadnicima drugih vjera, zapravo su put kojim trebamo ići jer se samo zajedništvom i bratskom ljubavi svih naroda može doći do prosperitetne BiH.

"To je jednostavno poruka za ovu zemlju, da svako bude ono što jeste i da svi gradimo suživot, prijateljstvo i pomirenje", istakao je Topić.

Potakao je papa Franjo duh multietičnosti u BiH, ističe Topić, a najvažnija je poruka koju je odaslao prilikom njegove posjete mladima.

"Snažno su odjeknule njegove riječi da smo svi različiti ali da smo svi zapravo jedno i da je naša ljudskost mnogo više nego što su naše pojedinačne pripadnosti, nacionalne i svake druge te da su one na kojima moramo graditi naše sutra", istakao je Topić.

"Mir vama" je poruka koja sve govori, ističe on. Mir u sebi, duševni mir ali i mir sa drugima.