BiH
25

Topčić Polje godinu dana nakon poplava: Čudo je da smo uopće i preživjeli

Piše: N. N.
(Foto: Klix.ba)
Mjesna zajednica Topčić Polje, udaljena 20-ak kilometara od Zenice, tačno prije godinu dana suočila se s katastrofom. Riječne bujice, klizišta i nanosi šljunka doslovno su zatrpali veći dio ovog mjesta. Godinu dana poslije, većina kuća je obnovljena, a mještani se nadaju da će do sljedeće zime biti obnovljena i infrastruktura.

U maju prošle godine u vrijeme prirodne nesreće, tri potoka su nanijela milione tona mulja i pješčanog nasipa i bukvalno zatrpala Topčić Polje. Te potoke danas ćete jedva i primijetiti, a prošle godine skoro da su u potpunosti uništili Topčić Polje.

Nanosi pijeska i šljunka bili su toliki da su u nekoliko navrata prekidali saobraćaj na magistralnom putu Zenica-Doboj. U pojedinim dijelovima Topčić Polja i danas možete vidjeti višemetarske nanose šljunka kao svojevrsni podsjetnik na katastrofu.

Hvala svima koji su pomogli

Sve je počelo 14. maja prošle godine. Za samo nekoliko sati stradalo je 147 objekata, od čega 91 stambena kuća. Osam kuća je uništeno u potpunosti te su morale biti izgrađene nanovo. Veći dio oštećenih kuća već je saniran, a do kraja godine očekuje se da budu završeni i preostali objekti.

"Prvu fazu sanacije stambenih objekata finansirali su zajednički Federalni zavod PIO Mostar, Savez udruženja penzionera Federacije BiH, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice ZDK, Crveni polumjesec Ujedinjenih arapskih emirata i Crveni križ Federacije BiH", kaže za Klix.ba Zaim Skopljak, predsjednik Mjesne zajednice Topčić Polje.

“Moram se zahvaliti ovim, ali i drugim donatorima. Stotine je onih koji su nam pomogli, bukvalno nam je pomogao cijeli svijet”, kaže Skopljak.

On očekuje da uskoro počne i druga faza obnove stambenih objekata, ali i uređenje korita sva tri potoka koja protječu kroz Topčić Polje. Projekt je već završen, a u sklopu uređenja korita trebala bi biti obnovljena i oštećena kanalizacija.

Mještani se nadaju da će sanacijom korita Starinskog i Ciganskog potoka, te Baritnjaka biti smanjena mogućnost ponavljanja slične katastrofe.

Još uvijek živa sjećanja na prošlogodišnju katastrofu

"Sigurno da se smanjuje mogućnost da se ponovi prošlogodišnji scenarij, ali teško je reći da ćemo biti potpuno zaštićeni. To su sada vrlo mali potoci, a prošle godine to su bile velike rijeke", kaže Skopljak.

Dio Topčić Polja koji mještani nazivaju Polja još uvijek se nalazi pod šljunkom, a mještani se nadaju da će i taj dio biti saniran jer se u Polju nalazi najkvalitetnije poljoprivredno zemljište.

Iako su pojedini stanovnici nezadovoljni tempom obnove, Skopljak smatra kako je, ipak, urađeno mnogo iako i sam kaže da može bolje.

“Evo danas je baš godišnjica. Pa pogledajte snimke prije godinu dana i snimke koje napravite danas. Čudo je da smo uopće preživjeli. A mi ćemo napraviti Topčić Polje boljim mjestom nego što je bilo”, dodaje Skopljak.

Trauma kod mještana je još uvijek prisutna. Mnogi u Topčić Polju kažu da se i danas naježe kad se sjete 14. maja prošle godine.