BiH
0

Topčagić: SAA je zaslužena nagrada

FENA
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA) je zaslužena nagrada za sve što smo dosad učinili na evropskom putu BiH, izjavio je danas u Sarajevu direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

Cijenu napora koji su uloženi, pojasnio je Topčagić, osjetio je svaki građanin BiH. Ali cijenu je platio i svaki građanin i svaka zemlja članica EU, ulažući sredstva i druge vrste pomoći BiH, dodao je.

Topčagić je danas, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, otvorio radnu konferenciju "Uloga državne uprave u implementaciji SAA", u organizaciji Direkcije za evropske integracije. Konferenciji je također prethodila i zvanična promocija SAA.

Ustvrdio je u uvodnom obraćanju da BiH ima potrebnu infrastrukturu državne uprave sposobne da počne i implementira SAA, dodajući da je trenutno u proces evropskih integracija uključeno više od 200 državnih službenika.

Stoga su na konferenciju o ovoj temi pozvani, između ostalih, koordinatori za evropske integracije, članovi radnih grupa za harmonizaciju pravnog sistema, viši državni službenici za upravljanje programima pomoći, te članovi nadzornih timova za reformu javne uprave.