BiH
0

Topčagić primio ministricu vanjskih poslova Mađarske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić primio je danas u Sarajevu ministricu vanjskih poslova Republike Mađarske Kingu Goncz, saopćeno je iz Odsjeka za promociju evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ministrica Goncz je rekla da je BiH veoma važna zemlja za Mađarsku, posebno kad je u pitanju proces evropskih integracija. U tom kontekstu zanimalo ju je Topčagićevo mišljenje u vezi sa situacijom u BiH.

Topčagić je zahvalio za podršku koju Mađarska pruža BiH i upoznao ministricu o dosadašnjem toku procesa evropskih integracija BiH koji je zahtijevao brojne promjene u administraciji. Govorio je i o aktuelnim pitanjima reformi policije i ustava te priprema za ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada on bude potpisan.

Goncz je potvrdila iskustva Mađarske da je proces reformi i tranzicije spor i naglasila da EU mora držati proces evropskih integracija otvorenim za zemlje zapadnog Balkana. Zbog glasova u EU koji se protive daljem proširenju, važno je da se pobliže prati napredak svake zemlje koja se želi priključiti EU.

U toku razgovora je istaknuto da BiH i Mađarska imaju posebno dobru saradnju u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, pri čemu Mađarska učestvuje u BiH u twinning projektu integriranog upravljanja granicama.

U ovom susretu dogovoreni su ostali vidovi saradnje s Mađarskom koji će pomoći napretku BiH u procesu evropskih integracija, saopćeno je.

U pratnji ministrice Goncz bili su Imre Varga, ambasador Republike Mađarske u BiH, Ferenc Jari, šef njenog kabineta, Girgy Odze, portparol Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, Istvan Ijgyarto, načelnik odjela u glavnom evropskom odjelu i Zoltan Csaszar, prvi sekretar u Ambasadi Republike Mađarske u BiH.

U pratnji direktora Topčagića bili su njegovi pomoćnici Amela Alihodžić, Srđan Ljubojević, Darija Ramljak te šefica Službe za prevođenje Katarina Peroš i pravna savjetnica direktora Jasminka Ajanović.