BiH
0

Topčagić: Postoje dobre šanse da se SAA potpiše početkom proljeća

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić izjavio je danas da u godini koja je na izmaku nije mnogo urađeno kada su u pitanju evropske integracije. Topčagić smatra da bi BiH potpisivanjem SAA prvi put imala ugovorni odnos s Evropskom unijom.

"Ipak smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) trebali imati ranije i parafiran i potpisan, ali je trebalo da prođe određeno vrijeme da se postignu dogovori u vezi s unutarnjopolitičom situacijom u zemlji", kazao je Topčagić.

On je naveo da su tokom 2007. godine uglavnom vođene aktivnosti u vezi s ispunjenjem uvjeta za parafiranje i potpisivanje SAA.

O Sporazumu je pregovarano još krajem 2006. godine i čitave godine se prije svega očekivao dogovor o reformi policije, što je bio glavni uvjet za parafiranje SAA, što se i desilo 4. decembra.

Topčagić je rekao da je BiH u godini koja je na izmaku dobila i novi instrument pomoći Evropske unije - IPA, i jedan dio aktivnosti Direkcije za evropske integracije bio je posvećen pripremama za korištenje tog fonda.

On smatra da postoje dobre šanse, uz postojeće dogovore o reformi policije, Akcioni plan i način provođenja ovog plana, da se potrebni zakoni usvoje tako da SAA bude potpisan početkom proljeća.

"Onda je to jedna potpuno nova situacija. Prvi put bismo imali ugovorni odnos s Evropskom unijom, ali i otvorena vrata za daljnji napredak u ovom procesu", kazao je Topčagić.

Nakon potpisivanja, smatra on, BiH mora pokazati da može da provodi obaveze iz Sporazuma na kvalitetan način, a onda i da razmišlja o dobijanju kandidatskog statusa.

"Dobijanje kandidatskog statusa podrazumijeva da prvo podnesemo zahtjev za punopravno članstvo u EU. Ako je on pozitivno primljen, onda se radi odgovarajuća studija i Evropska komisija priprema mišljenje o kandidatskom statusu", naveo je Topčagić.

Osim toga, potrebno je voditi intenzivne aktivnosti s drugim državama u regionu i članicama Evropske unije.

"Sada nastupa jedna nova situacija. S očekivanim potpisivanjem SAA sa Srbijom i BiH sve države regiona imale bi ugovorni odnos s Evropskom unijom i mislim da bi to moglo na jedan način inicirati i odgovarajući aktivnost Evropske unije na ubrzanju čitavog procesa", kazao je Topčagić.