Ključni uvjet za integracije u EU
25

Topčagić: Neimplementiranje presude "Sejdić i Finci" znači još veće zaostajanje BiH

Piše: E. G.
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Bosna i Hercegovina ni nakon tri godine nije implementirala presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci". Provođenje ove presude je ključni uvjet za ulazak naše zemlje u evropske integracije, odnosno za dobijanje statusa kanditata.

Presuda je donesena 22. decembra 2009. godine u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija zbog kršenja prava na nemogućnost izbora u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

U političkim krugovima u BiH se govori da bi presuda mogla biti implementirana do trećeg mjeseca naredne godine, ali postoje i oni manje optimistični koji vjeruju da do toga neće doći ni do općih izbora 2014. godine.

U izjavi za Klix.ba Osman Topčagić, šef Odsjeka za Evropsku uniju pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kaže da rokove za implementaciju presude određuje sama BiH, ali upozorava da konkretne pomake ne možemo razvlačiti u nedogled.

"EU očekuje da BiH primijeni odluku Evropskog suda za ljudska prava i uvjet koji je ranije postavljen, prvo za stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a zatim i podnošenje aplikacije za članstvo u EU, i dalje vrijedi. Rokove određuje sama BiH, ali vrlo jasno nam je rečeno da bi izostanak rješavanja tog slučaja do kraja marta naredne godine značio još ozbiljnije zaostajanje BiH u procesu evropskih integracija u odnosu na druge države iz regije", kazao je Topčagić.