BiH
0

Topčagić: Moguća ocjena o napretku u institucionalnim i administrativnim kapacitetima

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić ocijenio je danas da bi u izvještaju Evropske komisije o napretku u BiH mogao biti istaknut napredak u određenim institucionalnim i administrativnim kapacitetima.

-Ukoliko bude takva ocjena, to bi mogla biti jedna pozitivna promjena, jer čitav budući napredak zasnivat će se upravo na postojanju institucija i osposobljenih stručnjaka koji mogu realizirati postavljene zadatke, izjavio je novinarima Topčagić.

On također smatra da će u izvještaju o napretku vjerovatno biti konstatiran i određeni zastoj u reformskom procesu, koji u proteklom periodu nije išao kako je očekivano.

Topčagić, međutim, ističe kako je od 27 prioriteta na kojima je naša zemlja trebala ostvariti napredak jedan broj njih već završen, dok su drugi u toku.

-Do zadnjeg dana ćemo nastojati što više toga da uradimo i o tome izvijestimo Evropsku komisiju, rekao je direktor Direkcije za evropske integracije.

On će 23. oktobra putovati u Brisel, gdje će imati sastanak s predstavnicima Evropske komisije koji će predočiti glavna stajališta iz pripremljenog godišnjeg izvještaja o napretku.