BiH
0

Topčagić iznenađen upozorenjem Bruxellesa o mogućem prekidu pregovora s BiH

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić izjavio je danas kako je iznenađen upozorenjem EU da bi pregovori s BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju mogli biti prekinuti, ako BiH u potpunosti ne bude sarađivala s Haškim tribunalom.

"Najnovija izjava iz Bruxellesa dolazi kao iznenađanje, jer dosad u razgovorima nije ukazivano na problematičnost saradnje BiH s Tribunalom. Iznenađenje je zašto se sada to pitanje na taj način postavlja i zašto se BiH stavlja zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u ovaj kontekst", izjavio je Topčagić.

On ističe kako je potpuna saradnja s Haškim tribunalom ključni uslov iz evropskog partnerstva, te da vlasti u BiH rade na ispunjavanju ovog uslova.

Upitan šta će vlasti učiniti nakon ovog upozorenja, Topčagić je odgovorio kako će nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju s Tribunalom kroz rad svih službi koje se time bave.

Evropska unija juče je upozorila da bi pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom i BiH mogli biti "prekinuti" ako te zemlje ne budu u potpunosti sarađivale s Haškim tribunalom (ICTY).