BiH
0

Topčagić: BiH spremna za potpisivanje SAA

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina spremna za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU.

-Prijevodi na bosanski, srpski i hrvatski jezik su urađeni u skladu s dogovorenom dinamikom i dostavljeni u Brisel, te ne vidim šta bi drugo s naše strane bila prepreka za potpisivanje SAA, potvrdio je Topčagić u izjavi Feni.

On ističe da je usvajanjem zakona o reformi policije otvoren put za potpisivanje SAA, s obzirom na to da su upravo ovi zakoni definirani i postavljeni od EU kao glavni uvjet za njegovo potpisivanje.

Topčagić još nema definitivnih indicija o tome kada će doći do potpisivanja SAA s EU. To bi se moglo desiti 28. aprila na redovnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU u Luksemburgu ili na slijedećem takvom sastanku 26. maja u Briselu, dodaje on.

Naglašava i kako time reformski proces ne završava te da već sada treba misliti o tome šta će biti sadržaj slijedećeg godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku u BiH, koji će biti objavljen u novembru.