BiH
0

Tommy Mottola napušta Sony

Klix.ba
Diskografski mogul <b>Tommy Mottola</b>, koji je započeo karijere veterana kao što su <b>Bob Dylan</b> i <b>Bruce Springsteen</b>, dok je nadgledao <b>Jennifer Lopez</b> i bivšu ženu <b>Mariah Carey</b>, podnio je ostavku na mjesto direktora diskografske kuće <b>Sony Music Entertainment</b> jer želi osnovati vlastitu. Mottolin ugovor sa Sonyem je trebao trajati još 2 godine, ali su glasine o njegovoj ostavci kružile nakon što ugovor nije obnovljen. Mottola je godišnje zarađivao 7 miliona dolara, plus dodatni procenat od prihoda Sony Musica.

Njegova ostavka dolazi nakon naporne godine, koja se završila finalnim ugovorom sa Dixie Chicks, koje su nakon dugotrajne i naporne rasprave uspjele izdati album Home, najveći komercijalni Sonyev uspjeh. Ne treba zaboraviti ni javnu svađu Sonya i Michaela Jacksona.

Mottola, koji ima 52 godine, je zadnjih par mjeseci proveo pripremajući Sony Music za reformu koja je uključivala promotivnu turneju sa Pepsijem i marketinški ugovor Celine Dion sa auto-kućom Crysler. Veteran diskografskog posla, koji je otkrio Mariah Carey, a zatim se njome i oženio (a zatim i razveo, da bi se potom oženio latinoameričkom pjevačicom Thaliom), dao je ostavku na svoj položaj kako bi osnovao vlastitu diskografsku kuću. Ime čovjeka koji će preuzeti njegov položaj će biti objavljeno za par dana.

sonymusic.com