BiH
0

Tomislav Išek: Fašizam se "valja" Bosnom i Hercegovinom

FENA
Tomislav Išek
Tomislav Išek
Institut za istoriju Sarajevo organizirao je danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH dijalog o temi "Bosna i Hercegovina između historijskog kontinuiteta i kontinuiteta osporavanja".

U dijalogu su učestvovali eminentni stručnjaci iz domena društvenih nauka, mahom historičari.

Dževad Juzbašić u izlaganju istakao je pitanje jezika kao jedno od ključnih za ovu temu.

"Na ovim prostorima govori se jednim policentričnim jezikom koji čak i Haški tribunal službeno naziva bosansko-hrvatsko-srpski (BHS). Sporan je jedino naziv ovog jezika koji ima svoje regionalne specifičnosti", dodaje Juzbašić.

Profesor Enes Pelidija skrenuo je pažnju na kontinuitet imena Bosna i Hercegovina.

"Osmanlije su sandžacima davali imena po gradovima u kojima su bila sjedišta tih sandžaka - osim u slučaju BiH. Oni su ove sandžake nazvali Sandžak Bosna i Sandžak Hercegovina uvažavajući realnost da su se ljudi na ovim prostorima osjećali Bosancima(Bošnjacima) i Hercegovcima", rekao je Pelidija.

Profesor Mirko Pejanović osvrnuo se na oblike državnosti BiH kroz historiju.

"U svim istorijskim epohama Bosna se očuvala kao teritorijalni, ali ne uvijek i politički entitet. Taj teritorijalni kontinuitet se u pravilu održavao u okviru širih geopolitičkih cjelina", smatra Pejanović.

Profesor Tomislav Išek naglasio je da javno mnijenje u BiH ne postoji, a ako ga i ima ono je partikularno. Po njegovom mišljenju ovakva situacija će trajati "sve dok ne počnemo razmišljati kao građani" a ne kao izolirane etnonacionale skupine.

"Samo istraživanjem povijesnih događaja koji su se desili u BiH može se spriječiti negiranje identiteta i kontinuiteta Bosne i Hercegovine", naglašava Išek i dodaje da je ovo vrijeme u kojem se fašizam "valja" Bosnom i Hercegovinom.