BiH
0

Tomić: Male šanse da će Parlament BiH 24. jula raspravljati o izmjeni Zakona o budžetu

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine nisu stigle u Komisiju za budžet i finansije kako bi se o njima izjasnilo to parlamentarno tijelo, pa su male šanse da se naknadno taj materijal uvrsti na predstojeću sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je za Anadoliju Boško Tomić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma PS BiH. 

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, Vijeće ministara BiH na sjednici 8. jula utvrdilo je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu, kojim je predviđeno preusmjeravanje više od sedam miliona KM iz državnog budžeta za područja ugrožena poplavama u maju. 

Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžeti institucija smanjeni za jedan posto, čime je ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH i više zaključaka sa 67. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tokom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo obrane, Obavještajno-sigurnosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje, izdvojile niža sredstva.   

Ministarstvo finansija i trezora dostavilo je izmjene i dopune Zakona o budžetu Predsjedništvu BiH na dalje postupanje, ali do četvrtka materijal nije primljen u nadležnoj Komisiji.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma PS BiH za Anadoliju je naglasio kako se inače, unutrašnjim preraspodjelama mogla napraviti veća ušteda u državnim institucijama BiH od planiranih sedam miliona KM. 

"Moglo se učiniti daleko više i odustati od svih grantova i realizacije projekata koji nisu započeti. Mislim kako se više moramo osloniti na unutrašnje snage koje su nedovoljno iskorištene, jer ima prostora za uštede. Nema ništa preće nego sve kapacitete što prije usmjeriti na područja BiH koja su bila poplavljena i osposobiti kuće za povratak i useljavanje stanovništva koji su ih morali napustiti, kao i obnovu privrednih kapaciteta", naglasio je Tomić. 

On je naveo kako se samo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, odustajanjem od određenih projekata "koji zasigurno neće biti realizirani u 2014. moglo uštedjeti 30 miliona KM". 

Sjednica Komsije za budžet i finansije planirana je za srijedu 23. jula, a zasjedanje Predstavničkog doma PS BiH dan kasnije, u četvrtak 24. jula. 

Kada bi izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija BiH bile usvojene na sjednici Predstavničkog doma PS BiH mogle bi se naredni dan, 25. jula, naći i na sjednici Doma naroda PS BiH te time okončati parlamentarna procedura, nakon čega bi oko sedam miliona KM moglo biti na raspolaganju kao pomoć poplavljenim područjima.