BiH
26

Masovnu grobnicu Tomašica danas posjetilo 2.000 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lokalitet masovne grobnice Tomašica kod Prijedora danas su posjetili članovi brojnih udruženja s područja cijele BiH.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je ovo do sada najmasovnija posjeta ovoj masovnoj grobnici za koju se može reći da je najveća masovna grobnica na području BiH, ali i na području Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Po njenim riječima, lokalitet masovne grobnice Tomašica danas je posjetilo oko 2.000 ljudi koji su došli da odaju počast žrtvama i da se sjete svega što se dešavalo u toku proteklog rata na ovom području.

"Mnogi od njih očekuju da će pronaći svoje najmilije baš u ovoj masovnoj grobnici", kazala je Čengić.

Podsjećajući da je iz masovne grobnice Tomašica do sada ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, kazala je da se upkos lošem vremenu ekshumacija na ovom lokalitetu nastavlja.

Enes Alibegović iz Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom i saveza USK-a kazao je Feni da je ova kampanja imala za cilj da animira veći front NVO sektora, od žena Srebrenice, Koordinacionog odbora invalidnih udruženja i saveza Unsko-sanskog kantona, Saveza logoraša, Islamske zajednice u Sanskom Mostu, Mreže nevladinih organizacija (AKOS MOST, ATIS, DIRHEM i EXIT MEDIA), Udruženja DŽB Brekovica i drugih udruženja.

"S ovog mjesta na glasan i jasan način, ovako velikim brojem, želimo da poručimo nadležnim pravosudnim organima, domaćim i međunarodnim, da očekujemo da u budućnosti rade ažurnije svoj posao iz područja ratnih zločina", kazao je Alibegović.

Po njegovim riječima, ovo mjesto treba napraviti memorijalom, memorijalnim obilježjem svakogodišnjih obilazaka.