BiH
81

Tomas Karremans: Ne kajemo se za ono što smo radili u Srebrenici

Anadolija
Tomas Karremans (Foto: EPA)
Tomas Karremans (Foto: EPA)
Saslušanjem u Vrhovnom sudu u Arnheimu danas je počeo obnovljeni proces suđenja Tomasu Karremansu, bivšem komandantu holandskog bataljona vojnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) koje su bile u Srebrenici tokom genocida nad bošnjačkim stanovništvom u julu 1995. godine.

Karremans je nakon saslušanja bivšim pripadnicima holandskog bataljona okupljenim ispred sudnice kazao kako se u Srebrenici ne bi desilo ništa loše da su na vrijeme formirane specijalne jedinice.

"Ja sam danas u svoje ime i u ime ostalih holandskih vojnika porodicama žrtava rekao ono što sam mislio da je potrebno kazati. Želim da vam objasnim o čemu sam govorio. Rekao sam im da se ništa u Srebrenici ne bi desilo da se na vrijeme formirala specijalna jedinica. Da je to učenjeno te stvari se tamo ne bi desile", kazao je on.

Istakao je kako bivši pripadnici holandskog bataljona vojnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) koje su bile u Srebrenici tokom genocida nad bošnjačkim stanovništvom ne bi trebali osjećati krivicu zbog onoga što se desilo.

"Nemamo razloga da se kajemo zbog onoga što smo radili. Mislim da smo uradili ono što smo mogli, i uradili smo to ispravno. Ali ipak žao mi je što se desio rat i što su se desile loše stvari, ali to je rat", istakao je Karremans.

Bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović danas je također saslušan u holandskom sudu u Arnheimu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira Holandskog bataljona u Srebrenici. Istakao je ranije da je završeno saslušanje i kako se sada čeka odluka suda.

"Danas sam praktično ponovio ono što sam i prije govorio. Govorio sam o tome šta se desilo u Potočarima i ponovio sam o tome šta je radio holandski bataljon tada. Mislim da će se za šest sedmica znati šta će biti dalje", istakao je Nuhanović.

Riječ je o obnovljenom procesu po krivičnoj prijavi bivšeg prevodioca Holandskog bataljona UN-a Hasana Nuhanovića i porodice Mustafić, koji terete Karremansa za odgovornu ulogu u izvršenju genocida u Srebrenici.

Krivičnu prijavu protiv Karremansa i ostalih 2011. godine podnijeli su Nuhanović i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatraju da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Odlukom javnog tužitelja u Arnhemu od 7. marta prošle godine, sud je odustao od gonjenja bivšeg zapovjednika holandskog bataljona u Srebrenici Karremansa, njegovog zamjenika Roba Frankena i Berenda Oosterveena, a podnosioci prijave su Vrhovnom sudu proslijedili zahtjev za krivično gonjenje tuženih zbog njihove uloge u genocidu koji su izvršile jedinice tadašnje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića u Srebrenici jula 1995 godine.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage VRS nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom za što se trenutno sudi Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.