Martin Luther King III
0

Tolerancija i nenasilje vode prevazilaženju svih problema

FENA
"Prihvatimo naše raznolikosti, priznajmo našu zajedničku ljudskost i prihvatimo budućnost tolerancije, saradnje i mira. Kada to uradimo uspjet ćemo prevazići sve probleme", izjavio je danas u Sarajevu osnivač i predsjednik Fondacije "Ostvarenje sna" Martin Luther King lll.

Na ceremoniji koju je u njegovu čast upriličila Američka ambasada u BiH, Martin Luther King lll je naglasio da ugrađujući vjeru toleracije, raznolikosti, nenasilja u mlade možemo osigurati da mladost djeluje u interesu mira.

-Mladi ljudi imaju jedinstvenu moć, istakao je, da prevaziđu granice historijskih podjela, da promoviraju tolerantnost i jedinstvo i da pretoče snove o svjetlijoj budućnosti u stvarnost.

Martin Luther King lll boravi u višednevnoj posjeti BiH na poziv Američke ambasade u BiH, a posjeta je upriličena u vrijeme obilježavanja 55. godišnjice historijske odluke "Brown protiv Odbora za obrazovanje Topeka" i dramatičnih pravnih, zakonskih, obrazovnih i društvenih promjena koje su uslijedile nakon okončanja segregacije i podjela u javnim školama u SAD.

"Moj otac, Martin Luther King Jr, znao je da nasilje nema uspjeha i kada se osvrnemo u historiju vidimo da nasilje uvijek izaziva novo nasilje. S druge strane, filozofija nenasilja je proces za ostvarenje sklada. Moj otac je vjerovao da je kroz nenasilje moguće postoći ono što je nazvao voljenom zajednicom u kojoj društvo živi samo sa sobom i sa svijetom u kojem su svi građani bez obzira na porijeklo tretirani jednako", naglasio je Marin Luther King III.

Na ceremoniji, američki ambasador Charles English kazao je da SAD i BiH imaju dosta toga zajedničkog, te da su SAD kao i BiH multietničko država i multikulturalno društvo .

"Pozvao sam Martina Luthera Kinga lll da dođe u BiH i s vama podijeli naslijeđe svog oca Martina Luthera Jr., te dozna više o izazovima i bogatom potencijalu ove države.", dodao je English.

On je naglasio da bh. građani zaslužuju svijetlu budućnost, te ga zato brine kad vidi da ova država kroči putem razdvojenih škola, društava i razdvojenih identiteta.

"SAD su kroz svoje iskustvo naučile da put razdvojenosti naše djece oduzima bolju budućnost i nema dobra ishod za cijelu državu", kazao je on.

Planirano je da Martin Luther King lll, u okviru boravka u BiH, pored Sarajevo, posjeti Tuzlu, Banja Luku, Mostar i Stolac i sudjeluje u diskusijama s društvenim aktivistima iz BiH, razgovara sa studentima....

Martin Luther King lll osnovao je neprofitnu organizaciju "Ostvarenje sna" i tako nastavio rad svog oca i majke. Grupa je pokrenula inicijativu borbe protiv prisutnog siromaštva u SAD. Preuzimajući baklju koju je upalio njegov otac, nastavio je tragati za jednakošću i pravdom za sve ljude.