BiH
0

Tokom vikenda u FBiH zabilježeno više požara

FENA
Nekoliko požara zabilježeno je u protekla 24 sata na području grada Mostara, gdje su pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice intervenirali na gašenju trave i niskog raslinja u G. Jasenici, Raštanima, pored ceste M-17, gašenju otpada na trgu I. Krndelja, te imali tehničku intervenciju u ulici Blajburških žrtava i na trgu Musala, gdje je gorio devastirani objekt.

U općini Čapljina pripadnici vatrogasne jedinice su osiguravali požarište u Trebižatu-Bodenci, dok je u Klepcima gorjela trava i nisko raslinje, a u Trebižatu kuća u vlasništu Gorana Žapčića. U općini Stolac ugašeni su požari u Rotimlji, Poplatu i Crnićima.

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo je u istom periodu imala 20 intervencija, od čega pet manjih intervencija (dva dimnjaka i kontejneri sa smećem), a preostalih 15 su intervencije na gašenju niskog raslinja i trave na različim lokalitetima KS-a.

Vatrogasci su u općini Bihać imali šest intervencija. U rejonu mjesta Prkosi-Lupina-Vrtoče gorjela je šuma, dok je trava gorjela u mjestima Gata, Jezero-Srbljani, Kamenica, Vinica i Ripač.

Na području općine Velika Kladuša zabilježeno je osam intervencija na gašenju požara koji je zahvatio travu, nisko raslinje i šumu u mjestima Gradina, Dubrave-Zagrad, Šestanovac, Dolovi, Barake, Kumarice i Slapnica.

U općini Cazin registrirano je pet intervencija, kada je gorjela trava i nisko raslinje, šuma te deponija smeća u mjestima Liskovac, Perna, Unska strana, Kapići i Ostrožac.

Na području Srednjobosanskog kantona 16. 17. i 18. marta registrirano je 45 požara - 15 u općini Travnik, gdje je gorjela suha trava i nisko raslinje,u općini D. Vakuf pet požara, gdje je gorjelo nisko raslinje i borova šuma, općina Jajce 13 požara na niskom raslinju, travi i borovoj šumi, a požari su zabilježeni i u općinama Busovača, Kiseljak, Vitez i Bugojno.

U Tuzlanskom kantonu općina Banovići je 18. marta zabilježila šest intervencija na gašenju požara niskog raslinja i to u mjestima Omazići, Mušići, Željova, Borovac, Breškica i ulica Radenska.

Na području općine Čelić u toku proteklog vikenda izbio je šumski požar koji je obuhvatio površinu od oko 20 hektara, požar nije lokaliziran i širi se prema Oboru.

Općina Kalesija je imala 15 intervencija na gašenju požara - po jedna štala u Gornjim i DonjimVukovijama, vikendica u Donjim Raincima, i ostalo su šumski požari u Gojčinu, Miljanovcima, Kikačima i Jelovom brdu te nisko raslinje Kalesija centar.

Vatrogasna jedinica općine Tuzla imala je 19 intervencija na gašenju požara niskog raslinja u mjestima Gudelj, Kiseljak-Poljana, Grabovica, Kula, Pasci, Pašabunar, Borić, Kozlovac, Rasovac, Srednja Lipnica, Siporex, Ši selo, Simin Han, Solina, Novo Naselje, Desetine, Prokopac.

Općinski štab CZ Tuzla je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, razmatrajući aktuelno stanje protivpožarne zaštite, donio naredbu o zabrani paljenja korova i raslinja radi obavljanja proljetnih poljoprivrednih radova na području općine Tuzla.

Uzimajući u obzir veliki broj registrovanih požara posljednjih dana na području TK-a uslijed paljenja korova, suhe trave i otpada, do kojih dolazi prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, Kantonalna uprava Civilne zaštite upozorila je građane da izazivanjem požara čine krivično djelo izazivanja opće opasnosti, propisano Krivičnim zakonom FBiH, ugrožavajući živote ljudi, javnu i privatnu imovinu.

U općini Zenica na gašenju požara trave i niskog raslinja vatrogasci su intervenirali u naseljima Hamida, Janjići, Gornji Čajdraš, Raspotočje, Kanal, Krč i Kopilo.

Uzrok svih požara je ljudski faktor, usljed nekontroliranog paljenja suhe trave i korova, prilikom čišćenja obradivih površina.

Na području Kantona 10 GP Kamensko je dojavila da je u požaru izgorio Planinski dom iznad Tribića na lokaciji Kurtagića dolac, vlasništvo GSSRH i Planinskog društva Livno.

Vatrogasno društvo Tomislav-Grad imalo je intervenciju u Tomislav-Gradu na lokaciji Starački dom, gdje je gorjela trava i nisko raslinje.

U općini Lukavac 18. marta dogodila se minska nesreća u kojoj su dvije osobe izgubile život. Nesreća se desila u naselju Đurići, pored puta Cerik - Rosulje, kada su prilikom sječe drveta dvije osobe aktivirale eksplozivnu napravu. Tijela nastradalih s mjesta nesreće izvukli su pripadnici B-tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a Tuzla. Nesreća se desila na prostoru obilježenog minskog polja koje se nalazi u neposrednoj blizini deminirane površine predate na upotrebu prošle godine.