BiH
0

Tokić: Ubrzano uključivanje BiH u EU i NATO nema alternativu

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) smatra da se Bosna i Hercegovina nalazi pred potpunom blokadom na putu uključivanja u evropske integracione procese i postepenoj diplomatskoj izolaciji u okvirima međunarodne politike.

U pisanoj izjavi predsjednik te stranke Sejfudin Tokić navodi da je ovakva situacija rezultat duboke neprincipijelnosti diplomatski najmoćnijih zemalja Zapada, ali i višegodišnje izražene nesposobnosti i nesnalaženje izabranih državnih funkcionera koji su dobili mandat od istinskih patriota ove zemlje.

Ubrzano uključivanje BiH u EU i NATO nema alternativu, te SDUBiH poziva sve vladajuće političke stranke da podrže nastojanja i prijedloge visokog predstavnika da se do kraja septembra postigne dogovor o reformi policije.

U toj stranci smatraju da je ukidanje RS-a kakvu je projektovao ratni zločinac Radovan Karadžić i njegovi sljedbenici moguće jedino uključivanjem naše države u evropske i evroatlantske integracije.

"Obezbjeđenje funkcionalne države BiH proizaći će iz primjene evropskih standarda čije će ugrađivanje u ustavnopravni sistem BiH biti ubrzano obezbijeđeno već nakon potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s EU. Zbog toga je potpisivanje ovog ugovornog odnosa s EU prioritet svih političkih stranaka u BiH", ističe SDUBiH.