BiH
0

Tokić o aktuelnoj situaciju u BiH i SDUBiH

FENA
Rukovodstvo SDUBiH izražava podršku visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i ostvarenju konsenzusa između vladajućih političkih stranaka vezanih za neopodne reforme koje će, očito, osigurati parafiranje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik SDUBiH Sejfudin Tokić.

On je kazao da se u tom slučaju radi o uspjehu zajedničkog, sinhronizovanog međunarodnog pritiska zemalja Evropske unije i SAD-a, a manje odgovornosti i savjesnosti u radu onih koji su na vlasti u BiH.

Tokić je potvrdio da će vanredni kongres SDUBiH biti održan 8. decembra u Holiday Innu u Sarajevu zbog izuzetnih prilika u zemlji i unutar SDU.

Tokić je, govoreći o unutarstranačkim dešavanjima, ustvrdio da ne postoji nikakvo pravosnažno rješenje po kome bi se Ivo Komšić ili bilo ko drugi mogao predstavljati bilo kao v.d. predsjednik, te kako se “grupa predvođena Komšićem i Lazovićem uz sve karakteristike puča i dalje nelegalno predstavlja”.

Na vanrednom kongresu se očekuje više od 400 delegata, a svoje prisustvo su najavili i predstavnici socijaldemokratskih stranaka u regiji te nekoliko ambasadora akreditiranih u BiH.