BiH
270

Tokić: Nalog za moje hapšenje je potpisao Milorad Dodik

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić rekao je večeras, nakon ispitivanja u Okružnom tužilaštvu Banje Luke i puštanja na slobodu, da je to bilo mučno, višesatno isljeđivanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

"Očigledno je da je to urađeno po nalogu Milorada Dodika, koji je moje hapšenje najavio prije nekoliko sedmice u više medijskih istupa - na BN TV, na RTRS-u i ATV-u. Nakon svih tih procedura u kojima nisam htio da učestvujem, niti sam prihvatao legitimitet tako brutalnog hapšenja i prekida jedne press konferencije zbog isticanja legitimne zastave BiH, paradoskalno nam je saopšteno da izazivamo rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju. A četničke zastave, koje su i danas boravile u Banjoj Luci, nikome ne smetaju. To ukazuje na opasnu tendenciju da se u ovom dijelu BiH počinje tolerisati jedna vrsta neonacizma", rekao je Tokić.

On je dodao da protiv njega neće biti predlagan pritvor i da ne zna da li će biti podignuta neka optužnica.

"Priželjkujem takvo suđenje, jer imam namjeru da podnesem protivtužbu. Ovo je naručeno hapšenje. Bilo bi mi zadovoljstvo učestvovati u jednom takvom političkom procesu. Već sam angažovao advokata i rado ću dokazati da kroz MUP RS, u kojem radi nekoliko stotina policajaca koji su učestvovali u etničkom čišćenju i silovanjima, djeluje politička volja Milorada Dodika", kaže Tokić.

On tvrdi da nikoga nije provocirao, pogotovo ne ljude koji su odali počast tragično nastradalim banjalučkim bebama. Tokić ističe da nije znao gdje su oni bili okupljeni i da je samo držao press konferenciju, koja je bila zakazana prije pet dana.

"Zadovoljan sam postupanjem istražnih organa. Bilo je onih koji su bili korektni, a bilo je i onih koji su govorili: 'Da mi je samo da sam sa njim popričam'. Obrazloženje za moje privođenje je bilo da sam pokazivanjem zastave BiH u periodu od 1992. do 1995. godine raspirivao rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju. To je ona zastava koja se vijorila kada je BiH primljena punopravno u Ujedinjene nacije i kada je priznata od svih većih zemalja svijeta. To je smiješno. Vrijeme je da se medijima kaže da ljiljani nisu radikalni islamski simbol ili element. Zastava BiH nije nikakav ratni simbol. U to vrijeme nije postojala RS. BiH je u Ujedinjene nacije primljena kao RBiH, bez entiteta. RS se u ustavnom poretku BiH pojavljuje 21. novembra 1995. godine, prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma", istakao je Tokić.

Ovo je, nastavlja on, bio pokušaj edukacije onih koji kao papagaji ponavljaju da je RS nastala 9. januara 1992. godine.

"Nastala je tada četnička, genocidna tvorevina Radovana Karadžića, a RS kao entitet države BiH nastao je tek Dejtonskog sporazuma. Koji sam ja to zakon prekršio? Banja Luka je moj grad, kao i vaš. Ako Banjoj Luci ne smeta četnička zastava, onda treba da je bude sramota. Uvijek ću isticati zastavu BiH. Kako se zove zakon u kojem piše da je zabranjeno istaknuti zastavu sa ljiljanima", završio je Tokić.