BiH
0

Tokić: Blokada reforme policije najteži udarac evropskom putu BiH

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić ocijenio je da blokada reforme policije u strukturama aktuelne vlasti predstavlja najteži udarac evropskom putu BiH.

U saopćenju za javnost Tokić je naveo da nastojanje premijera RS-a da čitav proces vrati na početak kroz formiranje nove direkcije i prijedloga o novom principu organizovanja policije u BiH, predstavlja osmišljeno sprječavanje BiH da prije Srbije potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom unijom.

  • Bahato ponašanje u javnosti, uz sve elemente diktata u RS-u koji provodi lider SNSD-a i uz potpunu kontrolu nadi medijima, ovaj dio BiH stavlja u atmosferu jednopartijske diktature i otvorenog ucjenjivanja institucija države BiH i međunarodne zajednice, smatra Tokić.

Bez adekvatne reakcije javnosti u RS, demokratski orijentiranih članova u SNSD-u i međunarodne zajednice, ovaj entitet, pa i ukupni reformski procesi u BiH, postaće taoci Dodikove političke logike koja u današnjim evropskim okvirima pandan ima jedino u djelovanju Lukašenka u Bjelorusiji, kaže Tokić.