BiH
0

TK: Prošle godine 835 maloljetnika počinilo 523 krivična djela

FENA
Na području Tuzlanskog kantona u 2007. godini 835 maloljetnika počinilo je 523 krivična djela. U odnosu na 2006. došlo je do smanjenja broja maloljetnih počinilaca za 20 kao i broja krivičnih djela za 15,5 posto.

Iako je iz svega vidljivo da se broj krivičnih djela, kao i broj počinilaca na području Tuzlanskog kantona smanjuje, zabrinjava činjenica da su od ukupnog broja počinjenih krivičnih djela u 18,1 posto slučajeva njihovi izvršitelji maloljetnici. Među njima ima i mlađih od 14 godina koji se prvi put javljaju kao izvršioci, dok se četrdesetak maloljetnika u ovom kantonu stalno javljaju kao počinioci najtežih krivičnih djela.

O programu mjera, prevenciji i suzbijanju maloljetničke delikvencije raspravljat će i poslanici na narednom zasjedanju Skupštine Tuzlanskog kantona. Očekuje se da će donijeti odluku o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetne prijestupnike, te da će nakon usvajanja programa mjera biti formirana i jedinstvena baza podataka maloljetnih počinitelja krivičnih djela.