BiH
2

TK: Ministar Zijad Mahmutović podnio ostavku

FENA
Ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Zijad Mahmutović podnio je ostavku na funkciju ministra zbog postupka Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je svojom odlukom 19. aprila na vanrednoj sjednici smijenila kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Amira Husića.

Obrazloženje Skupštine za ovaj čin je, navodi Mahmutović, insinuacija da je on organizirao proteste policajaca pred Skupštinom Tuzlanskog kantona i da su policajci vrijeđali poslanike, što je politički neprihvatljivo.

  • Pravo svake parlamentarne većine je da smjenjuje bilo kojeg ministra, ali ostaje čak i zakonska obaveza da obrazloženje bude zasnovano na činjenicama, a ne na diskvalifikacijama iza kojih se želi sakriti činjenica da je budžet za MUP smanjen za nekoliko miliona KM - naglašava Mahmutović u saopćenju.

Navodi da je svojim aktom od 23. aprila 2013. godine premijer TK Sead Čaušević ovlastio sekretara MUP-a da preuzme poslove ministra, čime je praktično participirao u smjeni ministra Husića.

  • Zbog navedenog, iz solidarnosti prema svom stranačkom kolegi podnosim ostavku na funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, jer ne želim da građani, Vlada Kantona i Savez za bolju budućnost BiH budu žrtve neprincipijelnih političkih igara - navodi Mahmutović.

Ovim činom SBBiH i zvanično prelazi u opoziciju u Tuzlanskom kantonu, jer, pojašnjava Mahmutović, tokom više mjeseci učešća u vlasti ova stranka nije dobila nijedno direktorsko mjesto i koalicioni dogovor u tom smislu nije bio ni implementiran.