BiH
1

TK: Kontrola korisnika novčane podrške poljoprivrednoj proizvodnji

FENA
Tuzla
Tuzla
Kantonalni poljoprivredni inspektori u narednom će razdoblju na području Tuzlanskog kantona vršiti kontrolu pravnih i fizičkih osoba koje su iz federalnog i kantonalnog proračuna ostvarile novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUZIP) Tuzla podsjećaju da su registrirana poljoprivredna gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, u razdoblju od 1. januara do 31. marta tekuće godine, bila dužna općinskoj službi koja vodi registre dostaviti podatke o poljoprivrednim kulturama zasijanim na poljoprivrednom zemljištu u tekućoj godini, trenutnom stanju i promjeni vrste i brojnog stanja stoke, te o promjeni zemljišnog posjeda i osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta (površina zemljišne parcele i katastarska kultura, vlasništvo, zakup, koncesija i sl.).

Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, propisano je da su poljoprivredna gazdinstva u roku od 30 dana od dana nastanka promjene, dužna prijaviti promjenu nositelja obiteljskog poljoprivrednog gazdinstva i nositelja obrta, odnosno promjenu ovlaštene osobe u pravnom subjektu koje je nositelje poljoprivrednog gazdinstva, zatim promjenu sjedišta, odnosno prebivališta nositelja poljoprivrednog gazdinstva, kao i promjenu članova poljoprivrednog gazdinstva.

Iz KUZIP-a podsjećaju subjekte nadzora da Zakon o poljoprivredi FBiH propisuje prekršajnu kaznu u iznosu od 3.000 do 15.000 maraka za pravne subjekte ako, u namjeri da ostvari novčana sredstva i druge oblike podrške, prilikom podnošenja zahtjeva za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, daju netočne podatke.

Kazna u iznosu od 500 do 2.000 maraka propisana je za odgovornu osobu u pravnom subjektu, dok je kazna za nositelja obiteljskog poljoprivrednog gazdinstva i obrtnika između od 300 do 1.500 maraka, a novčane kazne predviđene su i za fizička lica koja daju netočne podatke.

"Imajući u vidu nepravilnosti uočene kod korisnika novčane podrške u prethodnom periodu, koje su se odnosile na nepoštivanje obveze prijave kretanja životinja, ovim putem želimo upozoriti sve korisnike novčane podrške - vlasnike životinja, koji nisu izvršili svoju obvezu prijave kretanja životinja nadležnoj veterinarskoj stanici, da isto učine, jer će u protivnom poljoprivredni inspektori, pored poduzimanja mjera propisanih Zakonom o novčanoj podršci i Zakonom o poljoprivredi, istovremeno obavijestiti nadležnu veterinarsku inspekciju koja će također poduzeti mjere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu", upozoravaju iz KUZIP Tuzla.

Također, upozoravaju se poljoprivrednici da, u slučaju davanja netočnih podataka, pored novčanih kazni i povrata novčane podrške ostvarene suprotno odredbama Zakona, korisnik neće imati pravo javiti se na natječaj za bilo koju vrstu novčane podrške u periodu od pet godina.