BiH
0

TK: Inspektpori kreću u kontrolu mesnica

FENA
U sklopu kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine stočnim grlima, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona (TK) planiraju izvršiti pojačane aktivnosti i kontrolu rada svih mesnica i drugih prodajnih mjesta na kojima se vrši promet i distribucija svježeg mesa i mesnih prerađevina.

Nadzor će biti proveden od strane mješovitih timova Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona na području svih 13 općina TK-a.

U toku kontrole mesnica i drugih prodajnih mjesta koja vrše promet svježeg mesa i mesnih prerađevina veterinarska inspekcija će kontrolirati dokaz o obilježavanju mesa i organa životinja nakon veterinarsko-zdravstvenog pregleda, potvrdu o zdravstvenom stanju pošiljki životinjskog porijekla do krajnjeg odredišta, laboratorijski nalaz o izvršenoj mikrobiološkoj analizi proizvoda.

Istovremeno tržišno-turistička inspekcija će kontrolirati odobrenje za rad i rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta za fizičke osobe, rješenje o upisu u Sudski registar i rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pravne subjekte, baždarenosti vaga, cijena, deklaracija, izdavanja računa u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača za svaki ne izdati račun sankcionirati izdavat će se prekršajni nalozi u iznosu od 1.500,00 maraka, radno vrijeme i ugovore i pokrenute procedure za fiskalne uređaje.

Inspekcija rada za oblast rada i zaštite na radu će kontrolirati ugovore o radu, isplatu plaća uposlenicima i podnošenje obrazaca M-4. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju sve vlasnike i menadžment mesnica i drugih prodajnih mjesta da se usuglase s važećom zakonskom regulativom.

Također, napominju kako je cilj pojačanog nadzora suzbijanje nelegalne trgovine stočnim grlima, suzbijanje širenja zaraznih bolesti, oduzimanje zdravstveno neispravnog mesa i mesnih prerađevina stavljenih u promet, te zaštita zdravlja građana TK-a.

"Ovo priopćenje treba shvatiti kao edukativno - preventivnu radnju, upozorenje, a ujedno i kao zamolnicu svim gospodarskim subjektima iz ove oblasti da poduzmu sve radnje i aktivnosti u skladu sa zakonskim aktima i na taj način izbjegnu neugodne situacije i nepotrebne novčane kazne", saopćio je direktorKantonalne uprave za inspekcijske polsove Besim Duraković, dodajući da će nakon ovoga upozorenja inspektori na terenu djelovati isključivo represivno.