Sali Beriša
0

Tirana se nada da će BiH priznati pasoš Kosova

SRNA
Premijer Albanije Sali Beriša u posjeti Predsjedništvu BiH
Premijer Albanije Sali Beriša u posjeti Predsjedništvu BiH
Premijer Albanije Sali Beriša rekao je Srni da su Albanija i BiH prijateljske zemlje i da idu ka zajedničkoj budućnosti u EU i NATO, kao i da se nada da će BiH priznati pasoš Kosova.

"Lično razumijem situaciju u BiH i stav koji ima prema Kosovu", rekao je Beriša i dodao da smatra da je nezavisnost Kosova "fundamentalna za mir i stabilnost u regionu".

Beriša je napomenuo da je tokom posjete od funkcionera BiH tražio da "pronađu način i da imaju progresivniji pristup novoj realnosti".

"Optimista sam da će korak po korak doći do priznavanja pasoša, što je važno za putovanje ljudi, kao i u vezi sa nekim olakšicama u smislu trgovine, regionalne saradnje, te da se na koncu kasnije prizna realnost", rekao je premijer Albanije.

Beriša je istakao da "na Kosovu osjećaju samo prijateljstvo prema BiH".

Govoreći o regionalnoj saradnji dvije zemlje u okviru evroatlantskih integracija, Beriša je rekao da je za Albaniju vrlo važna bila saradnja u okviru Jadranske povelje.

"Upravo je ta povelja omogućila da će Albanija za desetak dana postati punopravna članica NATO-a. Nadam se da će i ostale zemlje regiona profitirati kroz Jadransku povelju", rekao je albanski premijer.

Beriša je, govoreći o približavanju njegove zemlje EU, istakao da je to "proces koji se nikada ne dešava onoliko brzo koliko se želi, ali se uvijek dešava brže nego što se predvidi".