BiH
0

Tirak: Poduzet ćemo mjere da ne dođe do enormong povećanja cijena

FENA
Povećanje cijena hljeba će biti, ali ne može se desiti da neko iskoristi ovu situaciju da poveća cijene više nego što to treba, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak

Prema njegovim riječima povećanje cijena hljeba 50 posto nema nikakvog osnova bez obzira na povećanje cijene pšenice.

On je najavio da će se sagledati stanje na terenu, prikupiti potrebne informacije, te da će do utorka imati tačno analizu sa 1. augustom. Znači, dodao je on, snimanje cijena hljeba je sa 1. augustom.

Ističući da je stanje po pitanju žita katastrofalno, Tirak je kazao da jučer nije uspio saznati pravu cijenu tone žita, ali je saznao da je cijena američke pšenice skočila za 100 odsto, Mađarska je svu pšenicu prodala EU tako da se tamo ne može ni saznati cijena jer oni nemaju prodaje. Tirak navodi da žita ima, međutim nestašicu žita izaziva nestašica kukuruza.

Govoreći o mjerama koje će biti poduzete, istaknuo je da će biti urađeno ono što će biti najpovoljnije za građane.

"Jeste slobodno formiranje cijena brašna, odnosno hljeba, međutim postoji Zakon o kontroli cijena. Ne treba nasjedati da mi ne možemo ništa, možemo. Po ovom Zakonu Vlada može poduzeti niz mjera kada se pojavi situacija kao što je ova koja nas očekuje“, kazao je Tirak.

Nakon snimljenog stanja, u srijedu će Vlada razmatrati situaciju te odlučiti koje će mjere poduzeti.

"Jedna od mogućnosti je da Vlada traži od Vijeća ministara da se skine carina na pšenicu koja je pet posto, da oslobodimo uvoz ili da se krene u organizovani uvoz pšenice gdje se dobija na cijeni i pod povoljnijim kreditnim uslovima“, kazao je Tirak dodajući da su velike potrebe za pšenicom i da u BiH treba 400 hiljada tona pšenice, a na Federaciju oko 200 do 220 hiljada.

Tirak je najavio da će vjerovatno biti potrebno krenutu u kontrolu cijena „jer svaki proizvođač mora imati kalkulaciju, pravilnik kako formira cijenu, ko je podigao cijenu mora prikazati koliko je imao zaliha“.

"Vodit ćemo računa da ne dođe do ludovanja cijena. Nisam došao do prave cijene pšenice, ali mislim da je povećanje od 20 feninga po hljebu abnormalno povećanje“, kazao je Tirak.

Dodao je da Vlada može sve cijene staviti pod kontrolu i cijene koje je po zakonu dala u kontrolu kantonima čak općinama dio cijena.

"Vlada može donijeti odluku da odredi gornje cijene hljeba, kazao je Tirak ističući da će se poduzeti mjere da ne dođe do enormnog povećanja cijena.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrani, duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT) Mehmed Avdagić je kazao da je sadašnje stanje posljedica neozbiljnog shvatanja situacije u BiH i nemarnog odnosa prema poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

"Uputio sam na vrijeme dopis Federalnoj vladi, konkretno nadležnom ministarstvu, da predloži određenu mjeru za one koji rade na poljoprivredno-prehrambenom sektoru zbog visokih temperatura. To je bio dovoljan znak kakve će posljedice biti kada je u pitanju ovogodišnja žetva“, kazao je Avdagić.

To je, smatra on, jedan od signala koji je trebao već tada da bude dovoljan Vladi šta treba da preduzme kako bi premostila ovu tešku situaciju, znači da napuni robne rezerve.

Ističući da se imala gdje uskladištiti pšenica, Avdagić je kazao da je njegova pretpostavka da uskladištena pšenica robnih rezervi ne može biti ni mjesec dana, a mogli smo za par godina da premostimo ovu situaciju.

"Znamo koliki su naši kapaciteti za uskladištavanje pšenice, nije se pšenica na vrijeme nabavila po cijeni koja je bila za 100 posto jeftinija i sada je treba platiti 100 posto skuplje. Silosi su morali biti puni i da je Vlada sada dala svoju pšenicu na tržište spriječili bi ovaj udar“, ističe Avdagić.

Prema njegovim riječima, već sada se može znati da će poslije ovog talasa doći drugi talas. On navodi da je vrlo alarmantan podatak koliko je pšenica otišla u Americi ako znamo da Amerika proizvodi 40 posto ukupnog svjetskog proizvoda kukuruza, a kukuruz je uslovio cijenu pšenice.

Avdagić upozorava na alarmantnu situaciju, ma koliko cijene otišle i 20 posto udar je na standard jer ni penzije ni plate neće u tom procentu rasti.

"Ne može niko reći da ovo nije direktni udar i povećanje siromaštva“, ističe Avdagić dodajući da će Vlada morati hitno intervenisati, iako sa zakašnjenjem.

On smatra da je ovo pokazatelj da se mora ići strateškim putem rješavanja, a ovo je samo gašenje požara. Dodao je da će biti povučen lanac i automatski će i drugi proizvodi poskupiti.