BiH
0

Tinjak: Postoji šansa da Evropska komisija prihvati bar dio onoga što BiH traži

FENA
Hamdo Tinjak
Hamdo Tinjak
Šef pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hamdo Tinjak kazao je danas u pauzi pregovora koji su počeli jutros u Sarajevu, da je pozicija BiH bazirana na zaključku Predsjedništva i poslovima koje je ugovorilo Vijeće ministara BiH, a to je postepena prilagodba SSP-a i određene kompenzatorne mjere koje se tiču izvoza BiH u EU i omogućavanja izvoza pilećeg mesa.

Također, rekao je da se stavovi Evropske komisije i BiH razlikuju, ali i da je bit pregovora pokušati uvjeriti drugu stranu da prihvati zahtjeve.

Naglasio je da niti BiH ni EU ne mogu očekivati da svi zahtjevi budu prihvaćeni 100 posto, ali mišljenja je da postoji šansa da Evropska komisija prihvati bar dio onoga što BiH traži.

Kako je rekao, jedan član pregovaračkog tima iz Republike Srpske napustio je pregovore. S tim u vezi podsjetio je da je pozicija RS-a, poznata još otprije dva mjeseca, da ne treba otvarati pregovore o adaptaciji SSP-a dok BiH postane članica Evropske unije (EU).

Tinjak, međutim, ističe da BiH mora otvoriti pregovore o prilagodbi SSP-a, kako zbog činjenice da je to po SSP-u dužna uraditi, tako i zbog evropskog puta BiH i aplikacije za članstvo u EU koju je jučer podnijela.