BiH
319

Tinejdžeri iz Amerike pripremaju posjetu BiH

Klix.ba
Tinejdžeri sa područja Sjeverne Amerike, čiji su roditelji bh. porijekla, ovih dana se pripremaju za posjetu Bosni i Hercegovini tokom ljetnog raspusta.

Njihova petnaestodnevna posjeta planirana je u drugoj polovini jula, a cilj je veće upoznavanje sa svojom i domovinom njihovih roditelja.

Ovu posjetu organizuje Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) koja kroz svoje programe za omladinu Bosnu i Hercegovinu pokušava približiti mladim ljudima sa željom da u budućnosti neki od njih svoj život i svoje djelovanje vežu za našu državu. Voditelji programa su Muriz Mešić i Alija Džekić koji ističu značaj ovog programa.

"Već dugo smo razmišljali o projektu koji će našoj omladini omogućiti da kroz različite kulturne, naučne, vjerske i tradicijske sadržaje, Bosnu i Hercegovinu približi ovim mladim ljudima, prvenstveno da je upoznaju i zavole, a potom i da na svoj način doprinesu njenom razvoju u budućnosti. Otuda je pokrenut projekat ljetne škole koji nudi petnaestodnevni program učenja o historiji, kulturi i tradiciji Bosne i Hercegovine, a cjelokupan program se odvija u Medresi 'Osman ef. Redžović' u Čajangradu koja nudi idealan ambijent za odmor od užurbanog urbanog načina života kojim žive ovi tinejdžeri", kazao je Mešić.

Od sadržaja koji su uključeni u program su psihološke radionice, pozorišne predstave, sportski susreti, izleti u prirodi, te ekskurzije širom Bosne i Hercegovine.

"Želimo naglasiti da je sav sadržaj besplatan, te da troškove boravka i cjelokupnog programa pokriva Rijaset IZ i ICNAB. Ove godine očekujemo više od 50 polaznika, a raduje nas i veliko interesovanje roditelja. Trenutno vršimo prezentacije ovog projekta u SAD-u i Kanadi", istakao je Mešić, direktor Bosanskog islamskog kulturnog centra u Chicagu.

Ovogodišnja ljetna škola počinje 19. jula i traje do 3. augusta i namijenjena je uzrastu od 13 do 19 godina, a planirane su posjete Sarajevu, Srebrenici, visočkim piramidama, tekiji na Buni i drugim mjestima.