Nisu svi jednako krivi
154

Times: Svi činili zločine, ali najviše kriv Milošević

FENA
Slobodan Milošević
Slobodan Milošević
Londonski dnevnik "Times" ocijenio je danas, u tekstu povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima pred Haškim tribunalom, da su tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji sve strane počinile zločine, ali da nisu svi jednako krivi, već da najveću odgovornost za krvoprolića snosi nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Hrvatski građani srpske nacionalnosti su zaista bili žrtve ratnih zločina. Ali ispravan odgovor Vlade Srbije bi trebalo da bude prihvaćanje presude suda kao konačne riječi o konfliktu i priznavanje da korijeni raspada Jugoslavije leže u odlukama donesenim u Beogradu, piše "Times", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima tog lista, Milošević je bio opsjednut "nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički čiste 'velike Srbije'". List podsjeća da su hrvatske snage u augustu 1995. godine izvele operaciju "Oluja", tokom koje je 200.000 Srba pobjeglo ili je protjerano iz svojih domova, a 150 ubijeno.

To su bili zločini i tribunal UN-a to nije doveo u pitanje, a oslobađanje hrvatskih generala počivalo je na procjeni da protjerivanje Srba nije bilo rezultat zločinačkog udruživanja, tumači "Times" i ocjenjuje da se operacija "Oluja" pokazala ključnom i u zaustavljanju Miloševića, spašavanju Bosne i Hercegovine daljnje patnje i postizanju Dejtonskog sporazuma.

Haški tribunal je, prema ocjeni londonskog dnevnika, nesavršen, ali častan pokušaj zadovoljenja pravde. Sve strane su počinile zločine u balkanskim ratovima 1990-ih, ali nisu sve jednako krive. Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića, navodi "Times" i zaključuje da pomirenje, koje je sada ključno, "zavisi od tačnog prepričavanja historije", prenio je Tanjug.