BiH
47

Tim FUCZ na vježbi u Crnoj Gori evakuisao 12 osoba

FENA
Tim za spašavanje na vodi uz pomoć čamaca Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) jučer je, nakon realizacije predviđene obuke Centra za koordinaciju operacija na terenu (OSOCC), u sklopu vježbe u Crnoj Gori, bio aktiviran po određenim scenarijima za provođenje praktične vježbe.

OSOCC dodijelio je zadatak da se praktični dio vježbe izvodi u mjestu Vranjine, gdje je prema predviđenom scenariju došlo do povećanog obima padavina što je dovelo do naglog povećanja nivo vode te je došlo do plavljenja kuća, a samim tim i ugrožavanja stanovništva, zbog čega je bilo neophodno izvršiti njihovu evakuaciju.

Odmah po dobijanju zadatka Tim FUCZ-e otišao je u selo Vranjine sa četiri plovna vozila i pripadajućom opremom.

Prvi zadatak koji je Tim FUCZ-a dobio odnosio se na pretragu za unesrećenim licima. Tokom vršenja pretrage nisu pronađene osobe kojima je bila potrebna pomoć ili evakuacija. U akciji pretrage učestvovala su dva tima, tim na skuteru i tim na gliseru.

Drugi zadatak podrazumijevao je da Tim FUCZ-a izvrši ispomoć Timu Hrvatske koji je bio angažiran na evakuaciji lokalnog stanovništva.

Po realizaciji datog zadatka u povratku na odredište, Tim FUCZ-e izvršio je evakuaciju i četiri osobe koje nisu bile povrijeđene već pothlađene te je odmah stupio u kontakt sa medicinskim timom Makedonije koji se nalazio na obali, zbog njihovog prihvata i daljnje medicinske obrade.

Na kraju realizacije evakuacije, Timovi FUCZ-a i Hrvatske evakuisali su ukupno 12 osoba, saopćeno je iz FUCZ.