BiH
0

Tim Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz USA u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo

FENA
Tim Centra za kontrolu i prevenciju bolesti bruceloze, Q groznice i salmoneloze iz USA koji boravi u BiH, sastao se u četvrtak sa sekretarom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Jasminkom Slijepčević-Hasić i šeficom epidemiološke službe Zavoda za javno zdravsto KS dr. Snježanom Balta.

Razgovarano je o pitanjima kontrole i dijagnostike ovih oboljenja, sa posebnim osvrtom na slučaj trovanja salmonelom oko 690 građana Kantona Sarajevo u fast foodu "Pomodorino", o čemu je prisutne detaljno informisala dr. Balta, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

"Imamo dobru saradnju sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim zavodom za javno zdravstvo, no problem je što nismo organizovani na državnom nivou, gdje ne postoji jedinstveni inspekcijski nadzor. Osim toga, veliki broj nivoa vlasti koči efikasnije djelovanje i međuinstitucionalnu koordinaciju, no nadam se da će u skorijoj budućnosti taj problem biti riješen u cilju efikasnije prevencije ovih oboljenja", rekla je Jasminka Slijepčević-Hasić, sekretar Ministarstva zdravstva KS.

Predstavnici CDC tima pohvalili su brzu i efikasnu reakciju Ministarstva zdravstva KS, epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo i nadležne kinike, na slučaj trovanja salmonelom u maju ove godine, istakavši da je u veoma kratkom vremenskom roku epidemija sanirana. Takođe su predložili bolju saradnju između Kantona, Federacije i države na rješavanjima pitanja uvoza i kontrole hrane što je jedan od osnovnih uslova prevencije ovih zaraznih bolesti.

Na zahtjev Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, CDC tim koji predvodi medicinski epidemiolog dr Ali Khan boraviće u BiH dvije sedmice. U tom periodu trebali bi provjeriti kapacitete laboratorijske dijagnostike u sektoru veterinarstva i zdravstva, te pružiti tehničku pomoć laboratorijama. Od američkih eksperata očekuje se da će obezbijediti i druge vrste podrške resornim veterinarskim i zdravstvenim institucijama, navodi se u saopćenju.