BiH
0

Tijelo Olene Popik prevezeno u Ukrajinu

NINA
Tijelo mlade Ukrajinke Olene Popik (21) jutros je iz mostarske gradske mrtvačnice na Bijelom Brijegu prebačeno na sarajevski aerodrom, odakle će avionom biti prebačeno u Ukrajinu, javlja NINA.

U Dnjipropetrovskoj oblasti će tijelo preuzeti njena porodica. Nakon zaključenja istrage i pribavljanja potrebne dokumentacije tijelo je prevezeno u Sarajevo.

Policiji sada problem predstavljaju osobe koje su koristile usluge Olene Popik i oni koji su je držali u ropstvu. Do sada su uhapšene četiri osobe osumnjičene za trgovinu ljudima. Dženan Golić usko je povezan s Olenom Popik, a ostale tri osobe uhapšene su tokom istražnih radnji i razgovora sa stranim državljankama koje su bile njihove žrtve.

Porodica je navodno negodovala tvrdeći da se u sanduku ne nalazi Olenino tijelo, međutim, policija je provjerom pasoša utvrdila da ona nije krivotvorena i da se radi o Oleni Popik. Porodica neće moći otvarati kovčeg zbog težine bolesti koja je dijagnosticirana Oleni. Tijelo je stavljeno u limeni sanduk, koji je nakon pečaćenja položen u drveni koji su u mrtvačnici zapečatili radnici ukrajinske Ambasade iz Zagreba.

Inače, Olena Popik je preminula 3. novembra u Kliničkoj bolnici Mostar od AIDS-a, a dijagnosticirane su joj i bolesti sifilis, hepatitis C te milijarna tuberkuloza. Za sobom je u Ukrajini ostavila trogodišnjeg sina koji živi s njenim roditeljima. Je li Olena bila žrtva trgovine ljudima ili samo prostitutka, nije do kraja definirano.