BiH
53

Tijela trojice rudara izvučena iz jame Raspotočje, tokom noći će biti izvučen još jedan

Klix.ba
Rudnik Raspotočje u subotu navečer (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudnik Raspotočje u subotu navečer (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tokom subote iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica izvučena su tijela trojice rudara. Tokom noći sa subote na nedjelju trebalo bi biti izvučeno tijelo i četvrtog rudara, dok će tijelo petog poginulog vjerovatno biti izvučeno u nedjelju.

U poslijepodnevnim satima u subotu izvučena su tijela dvojice rudara Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića. U večernjim satima subote izvučeno je i tijelo Fahira Halača. Tijela ove trojice rudara su nakon izvlačenja prevezena u presekturu Kantonalne bolnice u Zenici, gdje će biti obavljena obdukcija i utvrđen tačan uzrok smrti.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović danas je novinarima kazao kako su rudari najvjerovatnije usljed gušenja metanom i ugljendioksidom nakon gorskog udara.

Prilikom izvlačenja tijela četvrtog rudara Hajrudina Bradarca u subotu navečer došlo je do novog, blažeg gorskog udara, pa je akcija odgođena za kasnije radi sigurnosti spasilačkih ekipa.

Tijelo petog rudara Fejze Isakovića koji je u trenutku smrti bio nekih 100 metara udaljen od ostalih kolega bit će najvjerovatnije izvučeno u nedjelju.

Podsjetimo, nakon gorskog udara u četvrtak u jami Raspotočje su ostala zarobljena 34 rudara. U petak su spasilačke ekipe uspjele doći do njih, a 29 ih je spašeno, dok su peterica nažalost izgubili živote.

Vlada Federacije BiH je proglasila ponedjeljak danom žalosti zbog smrti rudara.