Sud BiH
0

Tihomiru Purdi produžen pritvor

Sarajevo-x.com
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Na zahtjev Tužilaštva BiH Državni sud je produžio pritvor Tihomiru Purdi, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije sumnjiči za zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Iz Suda BiH su za BIRN-Justice Report kazali da je pritvor produžen, te da "može trajati do šest mjeseci od dana lišenja slobode".

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodi istragu zbog osnovane sumnje da je Tihomir Purda u Borovu Naselju (Republika Hrvatska) u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, odnosno da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, umro je u bolnici u Vukovaru.

Purda je u ekstradicijskom pritvoru u BiH od 5. januara 2011., kada je, po međunarodnoj potjernici, uhapšen na graničnom prelazu Orašje. Republika Hrvatska, čiji je državljanin, ne traži izručenje jer se protiv njega ne vodi istraga u ovoj zemlji.

Još uvijek se čeka odluka Suda BiH o ekstradiciji Purde srbijanskim pravosudnim organima.

Jadranka Lokmić-Misirača, tužiteljica Tužilaštva BiH, obrazlažući prijedlog da se, umjesto privremenog, Purdi odredi ekstradicijski pritvor, navela je da postoji opasnost da on pobjegne i tako izbjegne postupak izručenja.

“Potraživani nije državljanin BiH, nema prebivalište i boravište, nema ni zaposlenje i sve te okolnosti ukazaju na opasnost od bjekstva”, kazala je tužiteljica Lokmić-Misirača.

Josip Muselimović, advokat osumnjičenog Purde, protivio se ovom prijedlogu navodeći da je Tužilaštvo u Osijeku (Republika Hrvatska) sprovelo istragu i utvrdilo da Purda nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, te da mu se ne može odrediti, odnosno produžiti pritvor.

“Odvjetništvo u Osijeku saslušalo je sve svjedoke i utvrdilo da nema osnova sumnje da je moj branjenik počinio krivično djelo”, naglasio je Muselimović.