BiH
0

Tihomiru Blaškiću smanjena kazna na devet godina

NINA
Žalbeno vijeće Haaškog suda danas je donijelo jedinstvenu presudu Tihomiru Blaškiću, bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna, kojom je prvostepena kazna od 45 godina zatvora smanjena na devet godina.

Izrečena kazna će mu se umanjiti za vrijeme provedeno u zatvoru, a s obzirom da je Blaškić već osam godina u Haagu, kaznu od devet godina služit će još osam mjeseci.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir to što se Blaškić dobrovoljno predao Haaškom sudu, njegovo stvarno i iskreno kajanje, njegov dobar karakter, bez prethodnih kaznenih osuda, njegovo dobro vladanje na suđenju i u pritvoru, njegove lične i porodične okolnosti, uključujući i slabo zdravlje, budući da je u pritvoru više od osam godina čekajući ishod u njegovom predmetu i posebne okolnosti u kojima se nalazio prilikom izbijanja i za vrijeme rata.

Blaškić će ostati u pritvoru međunarodnog suda u Haagu sve dok mu se ne odredi država u kojoj će izdržavati ostatak kazne.

GENERAL BLAŠKIĆ U PONEDJELJAK IZLAZI IZ ZATVORA

HAAG (NINA) - Predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron odobrio je danas zahtjev odbrane da se bivši zapovjednik Operativne zone Središnja Bosna Tihomir Blaškić pusti na slobodu prije odsluženja cjelokupne kazne.

Meron je upravi haaškog pritvora naložio da osigura Blaškićevo puštanje na slobodu u ponedjeljak, 2. augusta.