Sud BiH
0

Tihomir Purda može biti izručen Srbiji

FENA
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Sud Bosne i Hercegovine, u postupku ekstradicije potraživanog Tihomira Purde pravosudnim organima Republike Srbije, dana 16. februara 2011. godine, donio je rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog pravosudnim organima Republike Srbije.

Nakon ocjene dokaza iz ekstradicione dokumentacije, Vijeće je zaključilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje iz slijedećih razloga: Potraživani nije državljanin BiH i nije u postupku traženja azila u vrijeme podnošenja molbe; Međunarodna potjernica za Tihomirom Purdom raspisana je od nadležnih organa i na način predviđen međunarodnim pravnim dokumentima; Ministarstvo pravde Republike Srbije, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, dostavilo je molbu za izručenje potraživanog Tihomira Purde, sa pratećom dokumentacijom radi predaje nadležnim organima Republike Srbije, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika; Razmatrajući standard "dovoljno dokaza za sumnju", kao pretpostavku za izručenje, Sud je zaključio da on ne uključuje razmatranje dokaza od strane države sudskih organa moliteljice nego ocjenu da li akti države moliteljice sadrže pozivanje na dokaze.

Na osnovu dokumentacije u spisu, proizilazi da je potraživani Tihomir Purda, državljanin Republike Hrvatske, da krivično djelo zbog kojeg se traži izručenje nije počinjeno na teritoriji Bosne i Hercegovine, protiv nje ili njenog državljanina, a isto djelo je propisano kao krivično djelo i prema domaćem zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Iz navedenih razloga, a na osnovu člana 44. u vezi sa članom 34. i 35. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sud je zaključio da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje potraživanog Tihomira Purde pravosudnim organima Republike Srbije.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka ovog rješenja, stoji u saopštenju Suda BiH.