BiH
0

Tihomir Blaškić stigao u Kiseljak

NINA
Po dolasku u rodno mjesto Brestovsko, pokraj Kiseljaka, danas oko 17 sati, penzionisanog generala Tihomira Blaškića pred rodnom je kućom, u kojoj je posljednji put bio 1995., dočekala brojna rodbina koja nije skrivala radost zbog njegovog dolaska.

"Osjećam se veličanstveno. Ovo je za mene dan koji sam sanjao zajedno s mnogim ljudima dobre volje i svima onima koji su vjerovali da će istina i pravda jednom izaći na vidjelo. U ovoj kući nisam bio devet godina i sve što sada vidim poznajem samo preko fotografija. U ovu kuću je 100 puta više utkano suza moje supruge dok smo razgovarali i dijelili svoju nemoć, nego što je utkano materijala", kazao je Blaškić okupljenim novinarima.

On nije krio da su na tom klizavom putu njegova supruga i on nebrojeno puta posrtali, ali ih nijednog trenutka nisu vjerovali da zlo i neistina mogu pobijediti. "Znali smo da će jednog dana naša vjera uskrsnuti i da će pobijediti naša nada. Doista sam presretan i najradije bih plakao, vrištao i radovao se sa svima vama", rekao je Blaškić.

Dodao je da želi otići u Ahmiće kako bi se poklonio tim žrtvama kojima se već poklonio u Haaškom sudu. "Sigurno ću otići ako mi Bog daruje toliko vremena života. Jedino što me u tome može spriječiti jest da se preživjele žrtve ahmićkog zločina tomu usprotive, jer ne želim ni u jednom trenutku odati da je ovo trijumf nekakvih stranačkih ili ne znam kojih interesa. Pravda će pobijediti tek onda kada svi oni koji su odgovorni za zločine budu procesuirani, dakle i oni koji su odgovorni za ahmićke i sve druge zločine koji su se dogodili. Vjerujem da će jednog dana odgovarati svi koji su činili zlo i da će taj dan biti uskoro jer su interesi međunarodne zajednice tomu usmjerene, a sigurno i naša svijest", istaknuo je Blaškić.