Susreta sa Peterom Sorensenom
0

Tihić: Zakon o unutrašnjim poslovima povratak u komunizam

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić smatra kako bi, ukoliko se uvoje izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima bio povratak u vrijeme komunizma.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić iskazao je zabrinutost zbog insistiranja na izmjenama i dopuna zakona o unutarnjim poslovima sa ciljem da se policija stavi pod punu političku kontrolu.

"Ukoliko ovakve izmjene budu usvojene, kazao je, to bi bio povratak u vrijeme komunizma kada su izričito Centralni i općinski komiteti imenovali i razrješavali policijske zvaničnike kojima su samo oni davali naloge za procesuiranje ili neprocesuiranje krivičnih djela", saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

Evropski put BiH i ispunjavanje uvjeta za članstvo u Uniji bile su teme današnjeg sastanka predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmana Tihića i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Petera Sorensena.

Tihić i Sorensen složili su se kako je neophodno što prije postići napredak u ovom procesu i pokazati da je u BiH donošenje odluka došlo u novu, evropsku fazu, a za podnošenje aplikacije za kandidatski status potrebno je da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"To konkretno znači da je neophodno u što kraćem roku donijeti zakone o popisu stanovništva i državnoj pomoći, te uložiti kredibilan napor za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci", rečeno je u današnjem saopćenju SDA.

Tihić je kazao da su Političkim sporazumom predsjednika šest političkih stranaka od 28. decembra 2011. godine jasno definirani principi za rješavanje ovih pitanja te da bi implementacija Sporazuma trebalo da uslijedi u najskorije vrijeme.

Govoreći o provođenju presude Sejdić - Finci, predsjednik SDA je istakao kako je potrebno uložiti dodatni napor da bi bila riješena suština ovog problema, a to je ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Fondovi IPA za 2012. i 2013. godinu, koji iznose oko 200 miliona eura, te Koridor 5c također su važna pitanja čijom bi implementacijom bio omogućen ekonomski progres BiH.