Stav SDA nakon konsultacija
0

FOTO / Tihić za mandate u skladu sa izbornim rezultatom

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
SDA smatra da pozicije u Vijeću ministara BiH treba raspodijeliti tako da stranke platforme dobiju pet mandata, a pet mandata stranke iz Republike Srpske i dva HDZ-a, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH.
Tihić smatra da parlamentarna većina treba da bude kvalitetna i da je čine dvije parlamentarne većine iz entiteta, a SDA preferira da se tim većinama pridruže i dva HDZ-a.

"To odgovara izbornom rezultatu", ocijenio je Tihić.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Govoreći o ličnom stavu koji je iznio bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović o tome da mu je prihvatljivo da kandidat hrvatskog bloka Borjana Krišto bude predsjedavajuća Vijeća ministara, Tihić je rekao da to proističe iz ranijeg prijedloga OHR-a, odnosno međunarodne zajednice, o raspodjelama pozicija.
"Tada smo pristali na tako nešto, međutim HDZ je to odbio. Mi ni sada nismo protiv razgovora", rekao je Tihić, napominjući da SDA smatra da bi od pet pozicija koje bi pripale strankama platforme na tri bili pripadnici bošnjačkog, na jednoj hrvatskog i na jednoj iz ostalih naroda. 
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Tihić je rekao da strankama platforme treba da pripadne ili pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara, ili ministra inostranih poslova.

"Krajnje je vrijeme da neko od Bošnjaka bude ministar finansija. Od Dejtona do danas Bošnjak nikad nije bio ministar finansija bilo na nivou entiteta bilo na državnom nivou", rekao je Tihić, napominjući da bi u tom slučaju ta pozicija trebalo da pripadne nekome iz SDA.

Konsultacije o predsjedavajućem Vijeća ministara BiH danas su obavljene sa SDS-om, HDZ-om BiH, Strankom demokratske akcije, a slijede razgovori sa Socijaldemokratskom partijom.
Konsultacije su jučer obavljene sa predstavncima osam stranaka - Saveza za bolju budućnost BiH, PDP-a, Hrvatske stranke prava, Demokratske narodne zajednice, Demokratskog narodnog saveza, Narodne stranke "Radom za boljitak", SNSD-a i HDZ-a 1990.