BiH
0

Tihić: Vrijeme je pokazalo da BiH ima perspektivu samo s realnom politikom

FENA
Vrijeme je pokazalo da Bosna i Hercegovina ima perspektivu samo s realnom politikom - postupnog rješavanja problema i dogradnje sistema, uz uvažavanje bh. različitosti i specifičnosti. Bosna i Hercegovina mora i može biti po mjeri svih njenih naroda i građana, poruka je danas predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića s novogodišnje pres-konferencije u Sarajevu.

U obraćanju novinarima i brojnim zvanicama Tihić je naglasio da je SDA svjesna i želje i potrebe da se ide brže, ali je "svjesna i toga da se pitanja u ovoj državi mogu rješavati samo dogovorom i kompromisima".

„Bosna i Hercegovina je najočitiji primjer gdje se pokazuje da je politika vještina mogućeg, a ne spisak želja i zahtjeva“, kazao je Tihić.

On je ocijenio da su neusvajanje prve faze amandmana na Ustav BiH i rezultati općih izbora u BiH dva najvažnija politička događaja koja su obilježila 2006. godinu. Aktuelnu političku situaciju, prema njegovim riječima, karakterizira nekoliko paralelnih procesa. Izdvojio je implementaciju izbornih rezultata, koji nisu u potpunosti implementirani u većini kantona, Federaciji i Bosni i Hercegovini te zastoj u reformama, posebno policije. Među tim procesima spomenuo je i redukciju pomoći međunarodne zajednice, a u skladu s izlaznom strategijom OHR-a i ukidanja bonskih ovlasti.

Tihić smatra da događaji u regionu mogu utjecati na prilike u BiH. Tu prije svega misli na odluku o budućem statusu Kosova.

„Normalno, to ni u kom slučaju ne može dovesti u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali može izazvati određene neprimjerene političke reakcije“, kazao je.

Dodao je da se na političke prilike, procese i stanje u BiH i regionu može odraziti i presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, koja će biti donesena u februaru.

Što se tiče stanja u Stranci demokratske akcije, njen predsjednik je istaknuo kako je ta politička stranka u protekla tri mjeseca prošla kroz težak period.

„Iako smo ostali najjača parlamentarna stranka, nismo zadovoljni, jer nismo ostvarili postavljene izborne ciljeve. Možda su ti ciljevi bili i nerealni. Morali smo predvidjeti da SDA i ja kao personifikacija njene politike i rada, možemo ostvariti lošiji izborni rezultat“, naglasio je predsjednik SDA.

Govor o stanju u SDA Tihić je završio porukom da će nakon analize izbornih rezultata sigurno biti potrebno izvršiti određene reforme i promjene s ciljem bolje organizacije i daljnje demokratizacije SDA.

„SDA ima budućnost i uspješno će prevazići sadašnje probleme te izaći jača. SDA kao narodna stranka političkog centra otvorena je za sve građane, potrebna je Bosni i Hercegovini i nezaobilazan je faktor njene stabilnosti“, riječi su Sulejmana Tihića.

Predsjednik SDA je čestitao građanima BiH 2007. godinu, Jevrejima u BiH Hanuku, katolicima i pravoslavcima božićne praznike, a muslimanima BiH Kurban-bajram riječima Bajram šerif mubarek olsun.