BiH
0

Tihić: Vjerujem da će CIK dati Šepiću potvrdu da može biti kandidat

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da ta stranka neće imati drugog kandidata za zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH.

IZ CIK-a je jučer saopćeno da kandidat SDA za tu funkciju Senad Šepić neće dobiti potvrdu, te da će biti pokrenut postupak za utvrđivanje sukoba interesa.

„Nećemo imati drugog kandidata, smatramo da je ta odluka privremenog karaktera, da će se kroz proces vođenja postupka dokazati, da će na kraju toga postupka Šepić dobiti potvrdu i da će moći biti kandidat“, kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, nelogično je da se prema jednom tako mladom čovjeku izrekne sankcija koja je suprotna svim konvencijama o ljudskim pravima samo zato što se on oženio prije tri mjeseca i samo zato što je, sticajem okolnosti, njegov punac vršilac dužnosti u nekom javnom preduzeću.

„Čak nije ni konkurisao za direktora, čak je podnio ostavku i na vršioca dužnosti komunalnog preduzeća. Da se zbog toga jednom mladom čovjeku, predsjedniku Asocijacije mladih SDA, maltene oduzme i postojeća pozicija poslanika i zabrani dalje kandidovanje, mislim da to nema logike“, kazao je Tihić.

Dodao je kako vjeruje da će izborna komisija, kad provede postupak, ipak donijeti odluku i dati potvrdu Šepiću da može biti kandidat.