Pozitivna strana sastanka šestorke
0

Tihić: Važno je da su usaglašeni principi za vojnu i drugu imovinu

FENA
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Lideri šest najjačih partija u BiH utvrdili su večeras u Banjoj Luci principe na osnovu kojih treba da se donesu odluke o pitanju vojne perspektivne i neperspektivne imovine te ostale (državne ) imovine, koja je definirana odlukama visokog predstavnika.

Predsjedik SDA Sulejman Tihić izjavio je da će u roku od 60 dana biti donesena odluka o vojnoj imovini, a najkasnije do godinu dana i o državnoj, s tim da u roku od 90 dana ta imovina mora biti popisana kako bi se znalo šta je od državne imovine neophodno za institucije BiH.

Vojna perspektivna imovina određena je odlukama Predsjedništva BiH, a neperspektivna imovina koja se sada koristi bit će upisana u vlasništvo onih nivoa vlasti koji funkcionalno tu imovinu koriste.

"Imovina koja je i dalje u posjedu Ministarstva odbrane BiH bit će upisana u korist teritorija onih općina gdje se ona nalazi“, pojasnio je Tihić i ukazao da je važno da su večeras riješena ova važna pitanja o kojima se raspravlja već nekoliko godina.

Također, važno je i zbog rokova kada je u pitanju put BiH u članstvo u NATO i ispunjavanje drugih uvjeta po pitanju državne imovine.

Što se tiče presude „Sejdić i Finci“, predsjednik SDA je ponovio stav da je želja „šestorke“ da se to pitanje pravedno riješi i da niko nikome ne bira legitimne predstavnike bilo kojeg naroda.

Postoje još neke razlike o kojima se nisu mogli dogovoriti, a tiču se načina izbora u oba entiteta članova Predsjedništva BiH te nekih procedura u izboru u FBiH.

„Bliži smo dogovoru u odnosu na Dom naroda državnog parlamenta, ali smo suglasni da se odluka 'Sejdić i Finci' sprovede u cjelosti, te da se ne ide u njeno parcijalno provođenje“, kazao je lider SDA.

Večerašnji sastanak na kojem je bilo riječi i o budžetu BiH te potrebi ušteda i smanjenju broja zaposlenih u administraciji i smanjenju plaća, bit će nastavljen, rečeno je u pauzi tokom koje su se novinarima obratili domaćin sastanka predsjendik SNSD-a Milorad Dodik, te predsjednici stranaka SDP-a Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDS-a Mladen Bosić.