Riješiti pitanje državne imovine
92

Tihić: Vašingtonski i Dejtonski sporazumi kočnica su napretku BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kočnica daljeg napretka BiH je nepravedan, nefukcionalan i skup ustavni sistem oktroiran u Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu, istakao je predsjednik stranke Sulejman Tihić govoreći na Konveciji SDA.

"Dejtonski sporazum se koristi kao Švedski sto. Od njega se uzima ono što neko želi, ili može uzeti, a ono što ne želi i ne može uzeti ignorira. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira predstavljen u instituciji OHR-a nije u cjelosti proveo Dejtonski sporazum", kazao je Tihić.

Dodajući razloge zašto Bosna i Hercegovina slabo napreduje istakao je nedovršen povratak izbjeglih i raseljenih. Ne primjenjivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima zbog čega trpe građani koji se svrstavaju u ostale.

"Rješenje za provođenje presude Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci" vidimo u njenom dosljednom provođenju i bez uplitanja drugih pitanja. Pitanje ravnopravnosti naroda treba rješavati odvojeno od ove presude i to ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji države. A, ne tretirati interese samo jednog naroda, samo na jednom dijelu teritorije Federacije BiH", rekao je Tihić.

Rješavanje pitanja državne imovine, Tihić vidi, kroz potpunu implementaciju presude Ustavnog suda BiH.

Trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji ocjenio je teškom i predložio je usvajanje zakona o finansijskoj konsolidaciji društava u FBiH.

"Naš cilj je članstvo u EU i NATO, dobra regionalna saradnja, posebno sa susjednim zemljama. Privlačenje stranih investicija. I dalje ćemo raditi na unapređenju prijateljskih odnosa sa zemljama istoka, posebno članicama OIC-a. Odlučno ćemo se susprotstaviti svim pokušajima demilitarizacije BiH i na to nikada nećemo pristati", istakao je Tihić.

Za SDA je strateški interes održivi povratak prfognanih i raseljenih osoba. Tihić je kazao da je samo za obnovu porušenih stambenih objekata apliciralo 45 hiljada porodica sa 150 hiljada članova domaćinstava. Predstojeći popis stanovništva u BiH po riječima predsjednika SDA ima veliki ekonomski i politički značaj.

"Neprikosnoveno je pravo građana da se slobodno izjasne o svom etničkom, religijskom i svakom drugom identitetu. Zato odlučno odbacujemo smišljenu i agresivnu kamapanju zbunjivanja Bošnjaka u BiH. U smislu nacije i pripadnosti državi svi smo mi Bosanci i Hercegovci. Bošnjaci treba da se izjasne u skladu s našim Ustavom BiH. To znači etničkim imenom Bošnjak, vjera - islam, a jezik bosanski", pojasnio je Tihić.

Kako je kazao predsjednik SDA ova stranka će se zalagati za uređenje Mostara kao jedinstvenog grada. To podrazumjeva više jedinica u Mostaru lokalne samuprave, što omogućava Ustav FBiH.

Tihić je na kraju govorio o aktuelnim političkim događajima u BiH opisujući je kao takozvanu novu parlamentarnu većinu, pa će posebno pratiti šta rade Lagumdžija, Dodik, Čović i stranke koje su im se pridružile SDS, SBB i HDZ 1990.

"U interesu građana sprečavat ćemo pokušaje, takozvane nove parlamentarne većine, neustavnog i nezakonitog preuzimanja vlasti na nivou BiH. U budućoj teritorijalnoj reorganizaciji zalagat ćemo se za izjednačavanje seta prava socijalne i zdravstvene zaštite za sve građane BiH ", zaključio je Tihić otvarajući Konveciju SDA.