BiH
0

Tihić u Briselu razgovarao sa komesarom Rehnom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, tokom drugog dana zvanične posjete Kraljevini Belgiji, susreo se s predsjednicom Senata Belgije Anne-Marie Lizin, s kojom je razgovarao o unapređivanju saradnje među parlamentima BiH i Belgije putem formiranja interparlamentarne grupe u BiH, koja bi bila spona parlamenata dviju zemalja.

Predsjednica Senata Anne-Marie Lizin se interesirala za napredak saradnje BiH sa Haškim tribunalom i podržala BiH na putu bržeg ulaska u EU, pri čemu je hapšenje ratnih zločinaca ključni problem.

Nakon toga predsjedavajući Tihić se susreo s komesarom Evropske unije za proširenje Ollijem Rehnom.

Kako je Tihić izjavio za Agenciju FENA, na sastanku s komesarom Rehnom razgovarano je o aktivnostima na zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU, te o ustavnim reformama u kontekstu stvaranja efikasnije, funkcionalnije vlasti i jačanju nadležnosti države BiH.

To je, naglasio je Tihić, i preduvjet za ispunjenje uvjeta za sklapanje SAA.

U nastavku posjete Tihić, između ostalog, ima zakazane susrete s visokim komesarom EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javierom Solanom i generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hood Schefferom.

Tihić kaže da će na sastanku sa Schefferom teme biti put BiH ka Partnerstvu za mir i NATO-u, reforma odbrambenog sistema i moguća uloga BiH u mirovnim misijama. Sa Shefferom će također razgovarati o fondu za pomoć otpuštenom ljudstvu u procesu reforme odbrane u BiH.

Na kraju je Tihić naglasio da je tokom svih susreta razgovarano i razgovarat će se o situaciji na Kosovu i razgovorima koji se vode o statusu ove pokrajine, te saradnji sa Haškim tribunalom, odnosno opredijeljenosti BiH da potpuno ostvari saradnju sa Tribunalom.