BiH
0

Tihić: U 2008. godini unatoč svim problemima očekujemo napredak

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) u 2008. će se posebno posvetiti povratku prognanih i raseljenih osoba, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić danas na novogodišnjoj pres-konferenciji ove stranke u Sarajevu.

Unatoč svim problemima, dodao je Tihić, SDA očekuje napredak, prije svega na ekonomskom planu, i početak javnih radova, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine,

Tihić je najavio da je SDA od svih kantonalnih skupština zatražila da za pomoć povratku izdvoje po najmanje dva posto iz budžeta i deset posto od privatizacije. Naglasio je da će SDA za 2008. dodijeliti 200 stipendija djeci povratnika koji žive u Republici Srpskoj. Također će na nivou države nastaviti rad na reformi policije i ponovno otvoriti razgovore o ustavnoj reformi.

„Svjesni smo da će pregovori biti teški, jer su sada, što se tiče probosanskih snaga, okolnosti u kojima se razgovara mnogo teže. U svakom slučaju, SDA će slijediti principe uređenja BiH kao demokratske i decentralizirane države ravnopravnih naroda i građana i u okviru nje organizirane multietničke regije“, kazao je Tihić.

Posebno je naglasio da je situacija u SDA stabilna, bez obzira na to što bi neki željeli drukčije. Prema njegovim riječima, SDA je najjača stranka u BiH i „normalno je da se u tom procesu donošenja odluka pojavljuju različita mišljenja, što je odlika svih demokratskih političkih stranaka“.

„Nekima ne odgovara današnja pozicija SDA, koja je definirana na Trećem i Četvrtom kongresu SDA, a to je – bh. narodna stranka političkog centra, otvorena za sve građane naše zemlje. Neformalne grupe i pojedinci, od kojih neki nisu ni članovi Stranke, pokušavaju unijeti razdor i podjele u Stranku. Putem medija, uglavnom Dnevnog avaza i Centralnog dnevnika TV Hayata, određene razlike u mišljenjima žele zloupotrijebiti preuveličavajući ih... Glavna meta je predsjednik Stranke, a ustvari – meta je SDA i njena politika na koju neformalni centri ne mogu utjecati kako bi zadovoljili svoje lične ili grupne, ponajviše materijalne interese“, kazao je Tihić.

Aktuelnu 2007. SDA vidi kao godinu kada na nivou BiH prvi put od 1995. postoji zastoj u mnogim oblastima, posebno reformama, procesima integracije i jačanja državnih institucija. Na izvjesni način, aktuelna politička situacija u BiH je, prema Tihićevim riječima, opterećena procesom donošenja konačne odluke o budućem statusu Kosova. Ipak, smatra da nakon izjava u RS-u i Srbiji o povezivanju i poistovjećivanju ovih dvaju problema i zahvaljujući „odlučnom demaršu međunarodne zajednice upućenom Srbiji i vlastima RS-a, kojim se jasno potvrđuje nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te odbacuje svaka pomisao na povezanost između BiH i budućeg statusa Kosova“, takvih izjava više nema.

SDA smatra da je osnovni uzrok sadašnje složene i teške političke situacije nefunkcionalan i skup politički sistem, pri čemu asocira na 13 ustava koji nikada nisu međusobno usuglašeni. Ističe da u ovoj godini, nažalost, ništa nije učinjeno na ustavnoj reformi koja je zaustavljena neusvajanjem 'aprilskog paketa' amandmana.

„Sada više nema dileme da su oni koji su srušili 'aprilski paket' svjesno ili nesvjesno slabili i državu BiH, a njenim građanima uskratili evropsku budućnost. Milorad Dodik im je za to javno odao priznanje rekavši da im je doživotno zahvalan što su srušili 'aprilski paket' i time omogućili da RS ojača kao trajna kategorija“, Tihićeve su riječi.

On je kao drugi važan uzrok sadašnjoj situaciji naveo to da je veliki broj ratnih zločinaca na slobodi i da je organizirani kriminal rasprostranjen.

Predsjednik SDA je izrazio nadu da će predstojeća godina biti bolja i uspješnija za BiH i sve njene građane.