BiH
0

Tihić: Što se tiče očekivanja od sastanka lidera, nisam optimista

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da, što se tiče očekivanja od narednog sastanka šest lidera, nije optimista.

"Očekivao sam u Mostaru da će od HDZ-a biti više pripreme i da će biti više rješenja oko kojih se možemo dogovoriti, s obzirom da su to pitanja koja se posebno tiču etničkog legitimiteta Hrvata, odnosno člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda“, kazao je Tihić, odgovarajući na pitanje šta očekuje od narednog sastanka „šestorke“ u vezi s presudom "Sejdić-Finci".

Očekivao sam, dodao je, da Dodik i drugi iz RS-a, koji se često puta deklarativno zalažu za prava Hrvata, za ravnopravnost Hrvata, učine nešto i konkretno kad su u pitanju Hrvati.

"Ako ne mogu u RS-u zato što tamo, ne da nema legitimnih Hrvata, nema maltene nikakvih Hrvata, da makar dozvole da se, kad je u pitanju izbor člana Predsjedništva, izbor vrši indirektno", kazao je predsjednik SDA.

Jer, dodao je, jedino na takav način možemo osigurati etnički legitimitet svakoga člana Predsjedništva, "a ako radimo to neposredno, bojim se da bi opet Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva, jednog iz reda bošnjačkog naroda, dal' drugog iz reda hrvatskog ili ostalih".

Tihić ističe da "jedino indirektnim izborom možemo osigurati i etnički legitimitet hrvatskog člana Predsjedništva". Na žalost, dodao je, to neće da podrže iz RS-a.

"Ne postoji u svijetu nigdje da u jednoj instituciji kao što je Predsjedništvo, da se izbor članova vrši na različit način, da se jedan bira neposredno, a drugi biraju posredno", kazao je Tihić.

Na novinarsko pitanje u vezi s bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH, penzioniranim vojnicima, Tihić je kazao da je na sastanku u Mostaru "Dodik rekao, ako se ne ukine zakon o pravima penzionisanih vojnika, oni neće glasati za budžet, znači i takav budžet kakav jeste".

"To je jučer Dodik rekao, tako da nije sada samo problem što SDA neće podržati budžet, nego imamo i taj drugi problem, gdje je Dodik rekao, a njemu se pridružio i Bosić, da oni neće podržati budžet ako se ne ukine taj zakon. Ja sam i tada, evo i sada želim reći da mi nećemo nikada glasati za ukidanje tog zakona. Hoćemo li biti preglasani, ne znam", kazao je Tihić.