Formiranje državne vlasti
0

Tihić: Spreman sam organizovati sastanak

FENA
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da je spreman da zakaže sastanak lidera političkih stranaka o formiranju vlasti na državnom nivou, ali i da se odazove na sastanak koji bi neko drugi zakazao.

Govoreći nakon sastanka lidera političkih stranaka "Platforme" u sjedištu Vlade Federacije BiH, Tihić je naveo da je obaviješten da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne želi da zakaže takav sastanak, a danas treba postići dogovor ko će biti organizator tog sastanka.

"Ja sam se ponudio, ako treba, da budem organizator sastanka, negdje u Posavini", rekao je on.

Tihić je kazao da postoje prijedlozi rješenja za formiranje Vijeća ministara BiH, ali nije želio da ih izlaže putem medija jer "svaki prijedlog koji je upućen putem medija je osuđen na neuspjeh".

On je jučer razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o formiranju vlasti na državnom nivou i organizaciji sastanka onih političkih subjekata koji mogu osigurati parlamentarnu većinu, kako opću tako i entitetsku.

Kazao je kako početkom septembra imaju dva - tri termina oko kojih se trebaju usaglasiti lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDPBiH Zlatko Lagumdžija.

Po Tihiću, potrebno je riješiti tri sporna pitanja: izbor predsjedavajućeg, ministra vanjskih poslova i pitanje "trećeg Hrvata" u Vijeću ministara.

"Ako to budemo rješavali u paketu sa sporazumom o raspodjeli pozicija u državnim institucijama, mislim da možemo naći rješenje. Ja imam za to neke prijedloge, koji po mojoj procjeni mogu zadovoljiti sve tri strane", kaže Tihić.

Predsjednik SDA je kao "gluposti" odbacio sve učestalije medijske spekulacije o "sukobima" unutar SDA i "borbi za Tihićevo naslijeđe".

"Otkako je Tihić postao predsjednik SDA prije 10 godina, stalno se govori o nekakvim razlikama, frakcijskim borbama... Jednostavno, neki političari i novinari ne mogu da shvate da je SDA demokratska stranka i da u SDA potpredsjednik može imati drugačije mišljenje od predsjednika. A zna se kako se odlučuje - politika se određuje na organima stranke", kazao je Tihić.