BiH
0

Tihić, Silajdžić, Čović, Branković i Ljubić razgovarali o koordinaciji vlasti u FBiH

FENA
Lideri i predstavnici četiri vladajuće stranke u Federaciji BiH (SDA, Stranka za BiH, HDZBiH i HDZ1990) premijer Federacije BiH Nedžad Branković te šefovi stranačkih parlamentarnih klubova dogovorili su danas na sastanku u sjedištu Stranke demokratske akcije u Sarajevu bolju koordinaciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH .

Sastanku su prisustvovali predsjednici SDA, SBiH i HDZ BiH Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Dragan Čović, dok je HDZ 1990 predstavljao Damir Ljubić.

Premijer FBiH Nedžad Branković u izjavi novinarima po završetku sastanka ocijenio da je septembar veoma važan na nivou Parlamenta FBiH radi završetka tekuće budžetske godine i pripreme naredne budžetske godine.

Radi se o zakonima iz oblasti fiskalne politike, uključujući Zakon o porezu na dobit i Zakon o doprinosima, zatim dokumentu politike privatizacije te rebalansu budžeta koji je pripremila Vlada FBiH.

"Na ovakav način možemo upravljati svim procesima kako bi se realiziralo ono što je definirano u Mandatnom programu rada, a Mandanti program podrazumijeva novu fazu razvoja Federacije BiH i BiH, jer bez intenziviranja razvoja nećemo imati supstance da redovno pratimo ono što su naše zakonom definirane obaveze prema svim kategorijama stanovništva", kazao je Branković.

On je naglasio da ovakvi sastanci ne predstavljaju zaobilaženje Parlamenta, jer zna se koje stranke imaju parlamentarnu većinu a ovo je način da se analiziraju prioriteti i politike definirane prilikom stvaranja parlamentarne većine.

Također je istaknuo da je planirano da septembar bude mjesec gotovo permanentnog rada Parlamenta FBiH, jer ima dosta zakona koji su već u proceduri, a cilj je da budžet za narednu godinu bude pripremljen u nacrtu već krajem oktobra.

Branković je najavio da će se razgovarati o dokumentu privatizacije državnig kapitala s kojim upravlja Vlada FBiH, jer u potencijalima državnog kapitala koji sada nije privatiziran objektivno je najveći dio onoga što se zove dinamika razvoja.

"Bez odluka o politici privatizacije mi ćemo naš razvoj realizirati u narednih 30 godina, a ukoliko donesemo odluke u smislu da ti potencijali idu u razvoj, i naše osnovne potrebe za razvoj mogu biti realizirane u puno kraćem periodu", kazao je premijer Branković.

Dodao je da danas nije razgovarano o pojedinim firmama, nego o principima jer je veoma važan pozitivan odnos prema sveobuhvatnom programu Vlade.

Na sastanku su, također, prezentirane mjere koje Vlada FBiH može poduzeti nakon poskupljenja hljeba.

Branković je kazao da Vlada ima samo instrumentarij u formi interventne mjere - 15.000 tona žitarica i nabavke novih količina. Međutim, Vlada FBiH nije vlasnik kapitala niti u jednom mlinu ili pekari i ne može tako upravljati cijenama.

"Stvar je poštovanja dogovora onih koji su sa Vladom dogovorili moratorij. Ovim problemom treba upravljati godinu dana do sljedeće žetve i ne treba u ovom ambijentu definirati za krivce samo premijera i Vladu", kazao je Branković.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je kazao da je tema bila kako koordinirati rad u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da bi zakoni koji čekaju par mjeseci bili doneseni u septembru.

"Svi predstavnici stranaka su apsolutno podržali takvu ideju", naglasio je Čović, dodajući da je dogovoreno da se predstavnici stranaka još jednom sastanu u septembru kako bi osigurali da svi ovi zakoni u parlamentarnoj proceduri idu po žurnom postupku.

"Želja je napraviti mnogo efikasnijim i bržim sustav izvršne i zakonodavne vlasti", kazao je Čović

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je izjavio da se mora povesti računa da koordinacija između Vlade FBiH i Parlamenta FBiH bude što bolja.

"Pred nama je vrlo zgusnut period u kojem želimo završiti mnogo stvari i ta koordinacija na nivou šefova stranaka mora biti jako dobra", kazao je Silajdžić.