BiH
0

Tihić se susreo s predsjednikom ICTY-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u srijedu se u okviru svoje zvanične posjete Kraljevini Holandiji susreo s predsjednikom Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Faustom Pocarom.

Tihić je je u izjavi FENI kazao kako je tokom susreta izrazio podršku ovom sudu i ukazao na njegovu historijsku ulogu kada je u pitanju utvrđivanje istine o karakteru rata i zadovoljenje pravde.

Posebno je naglasio značaj presuda koje potvrđuju međunarodni sukob u BiH te presude o genocidu.

Razgovarano je i o saradnji Suda BiH s ICTY-em, te je Tihić tom prilikom iznio stav da se svi predmeti koji treba da budu proslijeđeni lokalnim sudovima ustupe sudovima zemalja gdje su počinjeni ratni zločini.

"Tu sam naišao na određeno razumijevanja, te potrebu nastavka saradnje između ICTY-a i Suda BiH, kako u slučajevima preuzetih predmeta, tako i u budućim", izjavio je Tihić.

Kako je planirano, on će se u četvrtak susresti i s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte, kojoj će izraziti podršku za nastavak rada i procesuiranje preostalih slučajeva.

Također će iskazati i bezuvjetnu saradnju svih bh. institucija sa Haškim tribunalom kako bi se najtraženiji ratni zločinci uhapsili i izveli pred sud pravde.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva večeras će se u Ambasadi BiH u Den Hagu susresti s predstavnicima bh. dijaspore i informirati naše građane o prijedlogu ustavnih amandmana.

Za četvrtak su najavljeni susreti Tihića sa zvaničnicima Kraljevine Holandije, među kojima su ministar vanjskih poslova Bernard Rudolf Bot i predsjednik Vlade Jan Peter Balkenend.